Sancțiuni „infernale și devastatoare”. Senatorii americani îi pun pielea-n băț lui Erdogan

Sancțiuni „infernale și devastatoare”. Senatorii americani îi pun pielea-n băț lui Erdogan

Turcia va plăti „foarte scump” ofensiva împotriva kurzilor din Siria, au declarat senatorii americani

„Sancțiuni infernale”, „anihilare economică”: lansând o ofensivă militară împotriva forțelor kurde din Siria, Turcia s-ar putea expune foarte repede la măsuri punitive americane care riscă să plonjeze cele două țări aliate într-o criză fără precedent.

Congresul a deschis focul, după începutul operațiunii turcești din Siria. Promițând că Turcia „va plăti foarte scump” ofensiva din Siria, senatorul republican Lindsey Graham și colegul său democrat Chris Van Hollen au dezvăluit o propunere de a „pedepsi sever” Ankara în cazul în care armata turcă nu se retrage din Siria, scrie AFP.

Influentul Lindsey Graham, care îl susține de obicei pe Donald Trump, dar îl acuză că i-a „abandonat rușinos” pe kurzi, a promis sancțiuni „infernale”, „îndelungate, draconice și devastatoare” împotriva economiei și armatei turce.

Ne puteți urmări și pe Google News

Donald Trump, a rămas mai mult în retragere. Pe partea militară, el a lăsat câmpul deschis pentru operațiunea turcă anunțând duminică retragerea forțelor americane desfășurate în nord-estul Siriei, în apropierea graniței cu Turcia.

Ulterior, Trump a l-a amenințat pe Erdogan cu „distrugerea completă a economiei” turce, dacă liderul de la Ankara va depăși linia roșie în Siria.

Problemă: unde plasează Donald Trump linia roșie? „Cu ambiguitatea amenințărilor lui Trump și reticența sa de a sancționa Turcia, Erdogan consideră că are mult spațiu de manevră", a declarat Nicholas Danforth, expert la Fondul Marshall German al Statelor Unite.

De fapt, spectrul sancțiunilor nu a oprit armata turcă să înainteze în Siria și să deschidă focul.

La mesajele contradictorii emise de Donald Trump în ultimele zile se adaugă vechea sa ambivalență față de Turcia și de liderul acesteia, pe care tocmai l-a invitat la Washington, la 13 noiembrie. și cu care speră să încheie un acord comercial.

„Dacă Erdogan trece o linie roșie care ar exista în gândirea impenetrabilă a lui Trump, sancțiunile ar putea să cadă fără preaviz", a spus Nicholas Danforth.

Or, în 2018, măsuri precedente, chiar dacă erau relativ simbolice, au avut consecințe dezastruoase pentru economia deja fragilă a Turciei, plonjând lira turcească.

Recep Tayyip Erdogan, „mai vulnerabil ca oricând” după înfrângerile electorale, „știe că Statele Unite pot face mult rău economiei turcești”, spune Gönül Tol, directorul Centrului de Studii Turce de la Middle East Institute.

„Dar a investit atât de mult în relația sa cu președintele Trump, încât vrea să creadă în puterea alchimiei lor”.  Adevărata amenințare pentru Erdogan sunt congresmenii.