Inspectorii sanitar-veterinari au dat amenzi în valoare de 2,6 milioane de lei unităților de alimentație publică din stațiunile de pe litoralul românesc. ANSVSA a prezentat bilanțul acțiunilor derulate, începând cu data de 27 iunie și până pe 31 iulie, în cadrul acțiunii „Comandamentul Sezon Estival”. Verificările au vizat un număr de 1.084 de unități de alimentație publică.
Un număr de peste 1.000 de unități de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul, de pe litoral, au fost verificate de inspectorii ANSVSA. Acțiunea de control s-a desfășurat timp de o lună, între 27 iunie și 31 iunie, în cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022”.
În urma acestor verificări, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat amenzi de peste 2,6 milioane de lei. Totodată, inspectorii sanitar-veterinari au confiscat peste 600 de kilograme de produse alimentare nesigure şi neconforme.
„În perioada 27.06-31.07.2022 inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat 1.084 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică, fiind aplicate 233 de sancţiuni în valoare de 2.643.000 de lei. Au fost emise o ordonanţă de interzicere a activităţii şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii”, a informat, ANSVSA, într-un comunicat de presă.
Inspectorii au confiscat 600 kilograme de alimente alterate
Conform sursei citate, inspectorii au confiscat şi trimis către neutralizare o cantitate de 605,26 kilograme de produse alimentare, care nu corespundeau din punctul de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare. Este vorba, în principal, de produse din carne, peşte și produse din peşte, preparate culinare.
Astfel, se mai arată în comunicat, au fost constatate deficienţe legate de comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar. Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării şi valorificării a fost un alt aspect pe care lucrătorii ANSVSA l-au verificat.
Au făcut obiectul cercetării și comercializarea produselor neetichetate, potrivit legislaţiei în vigoare, condiţiile necorespunzătoare de igienă din spaţiile de producţie, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit.
Datele de contact unde se pot face reclamații
În acest interval de timp, echipele de inspectori din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022” au făcut controale la un festival – Neversea – care s-a desfășurat pe teritoriul judeţului Constanţa. Aici, agenții economici au fost consiliaţi, dar au fost aplicate şi 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 65.000 lei.
În acest context, ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007.
La numărul indicat se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.