Un aparat de ultimă generaţie pentru intervenţiile chirurgicale pe ochi a fost adus şi la Timişoara, astfel de dispozitive existând până acum doar în Capitală.
Clinica de Oftalmologie din Timişoara a devenit zilele acestea a doua din ţară, după Bucureşti, dotată cu un microscop chirurgical de ultimă generaţie, prevăzut cu sistem video integrat. Aparatul este folosit mai ales în operaţiile de cataractă. Prin intermediul sistemului video care-i este integrat, microscopul suportă şi efectuarea de transmisii tip „livesurgery”.
Microscopul a costat peste 60.000 de euro, achiziţia lui făcând parte dintr-un proiect al Spitalului Municipal de Urgenţă Timişoara, în calitate de beneficiar, şi Primăria Zrenjanin (Serbia), în calitate de partener, prin departamentele de oftalmologie ale celor două instituţii.
Folosit pentru pacienţi români şi sârbi
Aparatul adus la Timişoara este unic în această parte de ţară, cu ajutorul lui urmând să fie operaţi bolnavi cu afecţiuni oftalmologice din Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, dar şi din Banatul sârbesc.
„Un astfel de aparat mai există numai în Bucureşti. Importanţa lui e majoră pentru că astfel putem înfiinţa la Timişoara un centru de intervenţie asupra retinei, care ar fi, la fel, singurul din vestul ţării. Cu ajutorul acestui microscop, se poate interveni în toată gama chirurgicală oftalmologică, cu accent pe cataractă. E prevăzut însă şi cu un modul de vizualizare a polului posterior de tip Biom, adică un sistem prin care permite accesul vederii chirurgului asupra retinei pacientului”, explică doctorul Mihnea Munteanu, director medical al proiectului.
Noul aparat permite medicilor rezidenţi şi specialişti să asiste direct la orice intervenţie complexă asupra cataractei sau retinei, fără să mai fie nevoie de prezenţa lor în sala de operaţii. În perioada 23-25 aprilie o echipă de oftalmologi din Zrenjanin va veni la Timişoara pentru a inaugura „live surgery”, în cele trei zile aceştia urmând să asiste, în direct, la mai multe operaţii de cataractă.
Operaţii decontate aproape integral de CNAS
„Obiectivul acestui proiect îl re prezintă prevenţia orbirii cauzată de afecţiunile chirurgicale oculare ale vârstnicilor, cu accent asupra cataractei, această problematică reprezentând una dintre priorităţile OMS la nivel mondial”, explică Octavian Creţ, managerul spitalului.
Conform OMS, cataracta senilă este responsabilă de 48% din cazurile de orbire la nivel mondial, singurul tratament eficient fiind cel chirurgical. „În cadrul intervenţiei, cristalinul opacifiat este extras şi înlocuit cu un implant artificial intraocular”, precizează Mihnea Munteanu. Pentru români, operaţiile sunt gratuite. Cazarea şi masa, plus manopera chirurgilor sunt decontate de Casa de Sănătate. Pacienţii trebuie să suporte costul implantului de cristalin, care ajunge la 200- 300 de euro. În ceea ce priveşte pacienţii care vin din Serbia, ei trebuie să suporte cheltuielile legate de internare şi intervenţie. ZONE
Alte spitale unde există aparatură similară
Aparate precum cel cumpărat recent la Spitalul Municipal de Urgenţă din Timişoara mai există şi în alte centre medicale din ţară. La Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, spre exemplu, există de ani buni un astfel de microscop chirurgical.
„Avem inclusiv monitoare pe care cei care vor să înveţe pot vedea operaţiile. În fiecare an, se fac mii de operaţii cu acest microscop”, spune oftalmologul Monica Pop, manager al spitalului. Şi în clinicile private se folosesc pe scară largă astfel de microscoape.
„Avem trei astfel de microscoape de ultimă generaţie. În fiecare an facem cu ele 5.000-6.000 de operaţii. Se folosesc mai ales pentru operaţiile de cataractă”, afirmă oftalmologul Cristian Moraru, de la Clinica Oculus din Capitală. În centrul Oculus costurile operaţiei depind de cristalinul artificial care se foloseşte. Cea mai ieftină intervenţie costă 2.200 de lei, iar cea mai scumpă, care permite şi renunţarea la ochelari, ajunge la 5.000 de lei.