SĂNĂTATE: Injecţiile cu botox pot schimba expresia feţei

SĂNĂTATE: Injecţiile cu botox pot schimba expresia feţei

FRUMUSEŢE ÎN VÂRF DE AC. Ridurile pot fi îndepărtate prin diverse tratamente, însă trebuie să ştiţi la ce medic să apelaţi, altfel riscaţi să vă confruntaţi cu o serie de efecte adverse.

Tratamentele cu botox sunt mai mult decât simple injecţii care vă corectează ridurile. Ele reprezintă proceduri de chirurgie estetică, ce presupun paralizii temporare ale muşchilor feţei. Este bine să fiţi conştienţi de efectele secundare pe care le pot avea, iar atunci când vă hotărâţi să apelaţi la o astfel de intervenţie estetică, să alegeţi un medic cu experienţă, care să ştie bine anatomia feţei şi să fie recunoscut de Societatea Română de Chirurgie Plastică. Faţă prea tristă sau prea zâmbitoare

Chirurgii esteticieni susţin că rata complicaţiilor în cazul unor astfel de proceduri este mică, însă tot ei recunosc că efecte secundare există. Sprâncenele şi pleoapele se pot lăsa, expresia feţei se poate schimba (faţă prea tristă sau prea zâmbitoare), nu este exclus să apară asimetrii sau să căpătaţi aspect de chinezoaică. „Toxina botulinică trebuie injectată în doze controlate, în funcţie de muşchiul vizat.   Unele riduri au nevoie de doze mai mici dintr-o astfel de substanţă, altele au nevoie de o doză mai mare”, explică chirurgul estetician Dan Totir, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. E important să nu aveţi un teren alergic (la polenuri, la medicamente), întrucât pot apărea reacţii adverse la substanţă.

„Alergicilor nu li se recomandă intervenţiile, iar la restul persoanelor e im portant ca medicul estetician să nu supra do zeze substanţa. Nu se depăşesc 100 de unităţi la injectare”, spune medicul Ardeshir Vahdi, specialist în chirurgie plastică la DellMar Med Spa. O singură injecţie nu vă rezolvă problema ridurilor. „Pacienta tre buie să revină în câteva săp tămâni pentru re tuşare şi încă o dată, la cinci-şase luni după ultima injectare, pentru menţinere şi completare”. Tratamentele se pot repeta, dar costă mult Astfel de tratamente se pot repeta şi după doi sau cinci ani de la prima încercare, dar trebuie avut în vedere faptul că sunt destul de costisitoare. Un tratament care corectează ridurile de pe frunte şi cele de la ochi pleacă de la 200 de euro şi poate ajunge până la 500 de euro. Chirurgii plasticieni susţin că pot anticipa cum vor evolua anumite riduri şi că pot preîntâmpina apariţia lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Decât să facă «şanţuri» pe faţă, mai bine le facem botox la timp”, spune medicul Dan Totir. Pentru ridurile mai avansate, injecţiile de umplere cu acid hialuronic ar putea fi mai potrivite decât cele cu botox. Dacă veţi fi mulţumite de intervenţie, este important să nu schimbaţi medicul. Următoarea dată când veţi apela la botox, specialistul va şti cu exactitate câte injecţii v-a făcut, în ce zone şi ce are de făcut în continuare. Alte metode de corectare a ridurilor sunt tratamentele cu colagen, implanturile de grăsime, tratamentele cu laser şi peelingul facial.