SĂNĂTATE: Greşelile care îngraşă

SĂNĂTATE: Greşelile care îngraşă

Nu mergeţi la cumpărături când sunteţi flămânzi şi nu uitaţi să mâncaţi zilnic fructe şi legume.

Prea multă sare în mâncare, săritul peste micul dejun şi mersul la cumpărături pe stomacul gol cresc substanţial riscul să vă îngrăşaţi. Alte greşeli sunt să separaţi alimentele în „bune” şi „rele” sau să mâncaţi prea mult la fast-food.

  • Greşeala numărul 1: Turnatul sării peste mâncare. Sarea creşte nivelul tensiunii arteriale şi vă umflă ochii. Este de preferat ca, în loc să folosiţi solniţa, să luaţi sare în vârful degetelor şi să o presăraţi în cantităţi mici pe mâncare. „Sarea atrage apa în ţesuturi, senzaţia de sete creşte, ceea ce înseamnă că veţi bea mai multă apă decât aveţi nevoie şi veţi ridica presiunea sângelui. În timp, există riscul să se instaleze hipertensiunea arterială”, avertizează medicul gastroenterolog Alina Popescu, de la Clinica Proctoline, din Bucureşti.

    Studii recente arată, de asemenea, că un conţinut crescut de sare în mâncare poate creşte riscul apariţiei cancerului gastric. Dacă simţiţi nevoia unui gust mai puternic folosiţi şi ierburi aromate, piper, lămâie, boia, mentă, busuioc, cimbru, cimbrişor, oregano, tarhon.

  • Greşeala numărul 2: Săritul peste micul dejun. Studiile arată că persoanele care sar peste micul dejun sunt mai grase decât cele care nu ocolesc masa de dimineaţă. Dezobişnuiţi-vă să găsiţi scuze pentru a nu mânca dimineaţa. Nu vă ia mai mult de două minute să încălziţi puţin lapte şi să îl turnaţi în bolul cu cereale. Puteţi încerca şi iaurtul simplu, iar înainte să ieşiţi pe uşă, înşfăcaţi un măr, o portocală, un grepfrut, o banană. Puteţi mânca pe drum, în timp ce mergeţi. „În felul acesta nu mai riscaţi să vă îmbuibaţi la prânz”, spune medicul Alina Popescu.
  • Greşeala numărul 3: Cumpărăturile pe stomacul gol. Este bine să faceţi liste înainte să mergeţi la supermarket şi să le respectaţi întocmai. Dacă mergeţi la magazin când vă chiorăie maţele, riscaţi să aruncaţi în coş tot felul de alimente nesănătoase ori să cumpăraţi în cantităţi prea mari alimente care nu vă sunt necesare. „Cei care se duc la cumpărături cu stomacul plin sunt mai selectivi. S-a constatat că atunci când oamenii fac cumpărături pe nemâncate se opresc adesea în faţa raionului de mezeluri şi conserve”, argumentează medicul Alina Popescu. Specialistul vă sfătuieşte să începeţi cumpărăturile de la raionul de fructe şi legume.
  • Greşeala numărul 4: Să categorisiţi alimentele în bune şi rele. Sentimentul de vină care poate apărea la cei care consumă alimente considerate rele îi poate descuraja, iar riscul de a mânca şi mai multe produse nesănătoase creşte. „Un obez care mănâncă o prăjitură poate face în schimb o oră de sport sau o plimbare. Totuşi, trebuie făcută o diferenţiere între alimentele bune şi rele, pentru că unele, precum zahărul, mezelurile cu grăsime sau carnea de porc cu grăsime, nu aduc absolut niciun beneficiu”, afirmă Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat şi obezitate Moşilor, din Bucureşti.
  • Greşeala numărul 5: Să mâncaţi frecvent alimente de tip fast-food. Acestea sunt foarte dense din punct de vedere caloric, au multe grăsimi şi aditivi alimentari. „Fast-foodul este principalul responsabil pentru creşterea obezităţii la adolescenţi. Aceste alimente nu le sunt recomandate nici celor cu o greutate normală, deoarece şi acestea pot avea colesterolul ridicat”, explică Eduard Adamescu. În afară de obezitate, alimentele de tip fast-food pot cauza afecţiuni digestive.
  • Greşeala numărul 6: Să nu vă luaţi porţia zilnică de fructe şi legume. Persoanele care evită astfel de alimente au dificultăţi în controlul greutăţii şi sunt mai predispuse la boli de inimă sau cancer. Pentru început, ţineţi un jurnal în care să scrieţi câte fructe şi legume consumaţi zilnic, iar apoi măriţi cantitatea. „Nu trebuie să existe zi fără legume şi fructe. O persoană ar trebui să consume în jur de 400-500 de grame de fructe pe zi, iar legume, oricât de multe”, mai spune Eduard Adamescu. Cei cărora nu le plac fructele şi legumele pot consuma sucuri naturale preparate acasă.
"Cei care se duc la cumpărături cu stomacul plin sunt mai selectivi. S-a constatat că atunci când oamenii fac cumpărături pe nemâncate se opresc adesea în faţa raionului de mezeluri şi conserve.", Alina Popescu, gastroenterolog, Clinica Proctoline

Ne puteți urmări și pe Google News