Dimineaţa faceţi duş cu apă mai rece pentru a începe ziua în formă, iar seara încercaţi băile aromate, care relaxează musculatura.
Duşurile reci sunt ideale pentru a vă începe dimineaţa, iar cele calde sunt indicate înainte de culcare, deoarece relaxează musculatura. Dacă sunteţi stresaţi, nu strică să faceţi băi aromate. Ideal ar fi ca duşurile să fie scurte în perioada caldă pentru a evita deshidratarea pielii.
Spălaţi-vă de două ori pe zi
Medicii dermatologi recomandă două duşuri pe zi, însă numărul acestora depinde şi de activitatea pe care o prestaţi zilnic. „Dacă aveţi o slujbă solicitantă, puteţi depăşi trei duşuri pe zi”, menţionează medicul dermatolog Sebastian Pop.
Dimineaţa este bine să înceapă cu un duş rece, deoarece se stimulează secreţia de cortizol, un hormon al stresului care vă pune imediat în formă pentru prima parte a zilei. Faptul că se măreşte nivelul de cortizol nu înseamnă că veţi fi stresaţi, ci că o să vă crească imediat tonusul.
Gelurile cu glicerină nu irită
Cei care îşi fac mai mult de două duşuri pe zi este bine să nu folosească apă fierbinte şi săpunuri agresive, deoarece acestea distrug pelicula protectoare de grăsime a pielii.
Mai indicat decât săpunul este gelul de duş, care conţine glicerină, deoarece nu irită pielea sensibilă. „Vara, duşurile trebuie să fie scurte, deoarece, din cauza căldurii, există tendinţa de a face mai multe băi pe zi, ceea ce duce la deshidratarea pielii”, mai spune dermatologul Sebastian Pop. Apa şi săpunurile normale deshidratează pielea şi pot în răutăţi o afecţiune dermatologică deja existentă, de exemplu o piele cu ne u ro dermită. Cele mai bune sunt produsele cosmetice cu un PH apropiat de cel al pielii, deoarece nu răvăşesc celulele epidermei şi nu usucă tegumentele.
Cât priveşte băile aromate, fitoterapeuţii vă recomandă uleiul de mentă sau pe cel de ghimbir. „Menta ajută în disfuncţiile menstruale, este revigorant pentru sistemul nervos şi reduce iritaţiile”, explică medicul homeopat Iulia Pădureanu. Uleiurile volatile din ghimbir se recomandă pentru alinarea durerilor musculare.
DE REŢINUT
Somnul ajută pielea să rămână sănătoasă
- Hidrataţi-vă cu apă, limonadă, ceaiuri pe toată perioada zilei. E preferabil să evitaţi băuturile acidulate cu zahăr şi consumul excesiv de cafea (nu mai mult de două cafele pe zi, pe care este de preferat să le consumaţi până la ora 18.00).
- Consumaţi fructe şi legume ca să vă hrăniţi pielea şi cu nutrienţi naturali.
- Dormiţi suficient în fiecare noapte. Aerisiţi şi răciţi camera înainte să vă culcaţi. Este de preferat să nu dormiţi cu aerul condiţionat deschis. Culcaţi-vă până în ora 23.00 şi treziţi-vă devreme, ca să vă feriţi de apariţia cearcănelor.
- Cel puţin o dată pe săptămână ar fi bine să folosiţi o mască din fructe.