Rafila, despre deblocarea posturilor din Sănătate. Mii de medici rezidenți nu se pot angaja

Medici. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Sănătăţii militează pentru deblocarea posturilor din acest sector de activitate. După examenul de rezidențiat, mii de medici iau în calcul plecarea din România, neavând posibilitatea de a se angaja în unitățile spitalicești de stat.

România ar putea pierde mii de medici. Această consecință are legătură cu blocarea posturilor din   sistemul de sănătate. În acord cu măsurile  pentru diminuarea deficitului bugetar, instituțiile publice care au nevoie urgentă de personal pot scoate la concurs posturile vacante numai în anumite condiții.

Deblocarea posturilor din Sănătate. Alexandru Rafila, despre situația rezidenților

Angajările din sistem pot fi făcute doar dacă Executivul le aprobă printr-un memorandum. În lipsa unei soluții, mulți medici rezidenți ar urma să plece din țară, în condițiile în care statul român a cheltuit un buget impresionant pentru pregătirea acestora.

De altfel, Colegiul Medicilor București a făcut un apel pentru deblocarea posturilor din sănătate.  Alexandru Rafila militează pentru aceeași măsură.

„ Am inițiat astfel de memorandum-uri anul trecut. Unul singur a trecut din cele vreo patru sau cinci pe care le-am făcut împreună. În cursul acestei săptămâni vom reuși să deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, cât și la spitalele aflate în subordinea autorităților locale. ”, a precizat ministrul Sănătății.

Medici români.Sursa foto: Dreamstime

Mii de posturi ar urma să fie deblocate

Conform oficialului, în urma acestei inițiative vor fi deblocate câteva mii de posturi.  Acestea îi vizează pe medici, precum și pe asistenții medicali. De asemenea, vor fi deblocate mai multe posturi și personalul auxiliar. Astfel, medicii care au susținut examenul rezidențiat la finalul anului trecut vor putea fi integrați în sistem.

„Este nevoie de ei. Nu este vorba de o angajare formală, ci de o angajare bazată pe nevoile unităților sanitare speciale, ale spitalelor, de a avea diverse tipuri de medici specializați, care să poată să răspundă nevoilor de servicii medicale ale populației.”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Situația din Sănătate. Medicii tineri, convinși cu greu să rămână în țară

Condițiile pe care statul român le pune la dispoziție pentru medicii tineri nu au rolul de a-i motiva. Opinia aparține multor rezidenți care se lasă convinși de condițiile din străinătate.

„ În primul rând, trebuie să le dai posibilitatea să profeseze în țară. Dacă nu le dai posibilitatea să profeseze în țară, în mod evident nu vor fi păstrați, așa că există o probabilitate destul de mare ca unii dintre ei sau cea mai mare parte dintre ei să profeseze în țară. ” a adăugat oficialul.

Mii de medici și asistenți medicali din România lucrează în prezent în unitățile medicale din alte state ale Europei.