Samsung se alătură proiectului de realizare a unor mini-reactoare nucleare în România

Sursa foto: Nuclearelectrica

România. Gigantul tehnologic Samsung va contribui la studiul de fezabilitate pentru mini-reactoarele nucleare americane planificate să fie construite în România. Samsung este al doilea acționar al NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor nucleare modulare mici (SMR), implicat în acest proiect ambițios.

Samsung va colabora pentru a finaliza studiul FEED 2

RoPower Nuclear SA, o societate mixtă controlată de Nuclearelectrica (SNN) și Nova Power&Gas, parte din grupul E-INFRA, a semnat recent contractele pentru faza 2 a studiului de proiectare și inginerie (FEED) pentru centrala nucleară de 462 MW de la Doicești.

Evenimentul a avut loc miercuri și a implicat colaborarea cu conglomeratul industrial Fluor, care deține 52,4% din capitalul NuScale.

NuScale, care va lucra ca subcontractor pentru Fluor, va primi sprijin și din partea Samsung C&T, ce deține 3,2% din acțiunile NuScale. Samsung s-a alăturat acționariatului NuScale după listarea companiei americane pe bursa Nasdaq. Fluor, NuScale, Sargent & Lundy și Samsung vor colabora pentru a finaliza studiul FEED 2.

Se vor afla costurile de construcție

Un memorandum de înțelegere semnat în iunie 2023 între Nuclearelectrica, NuScale, E-INFRA, Fluor și Samsung C&T stipulează colaborarea pentru implementarea proiectelor de centrale NuScale în România și alte țări din Europa Centrală și de Est.

Studiul FEED 2 va oferi o estimare detaliată a costurilor de construcție, instalare și operare a centralei SMR de la Doicești. Actuala estimare a costurilor are o marjă de eroare mai mare, variind între 20%-50% pentru subestimare și 15%-30% pentru supraestimare. Noul studiu va reduce aceste marje la 10%-30% pentru subestimare și 10%-20% pentru supraestimare, potrivit Profit.ro.

 

Arhiva EVZ

Studiul va furniza calendarul de proiect

Conform unui comunicat al SNN, informațiile din cadrul studiului sunt confidențiale. Fluor se angajează să furnizeze servicii de proiectare și inginerie pentru RoPower Nuclear, respectând cele mai înalte standarde din industria nucleară, inclusiv standardele de siguranță, neproliferare și securitate cibernetică.

-La finalizarea etapei FEED 2, se vor obține o estimare actualizată a costurilor, un calendar de proiect actualizat și toate analizele de siguranță necesare pentru decizia finală de investiție.