Sâmbăta Sfântă pentru creștinii romano-catolici. Slujba ținută de Papa Francisc la Vatican VIDEO

Papa Francisc a reacționat la criticile aduse de catolicii conservatori. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Sărbătoarea Învierii Domnului este celebrată, în acest an, de Biserica Romano-Catolică, duminică, 4 aprilie. În perioada 1-3 aprilie, Biserica Romano-Catolică a celebrat cele trei zile sfinte care preced marea sărbătoare a Sfintelor Paşti. Aceste zile, Joia Sfântă, Vinerea Sfântă şi Sâmbăta Sfântă, au o importanţă deosebită, pregătind sărbătoarea Învierii Domnului. În Sâmbăta Sfântă, Papa Francisc celebrează solemna Vigilie Pascală la altarul Catedrei din bazilica San Pietro.

De joi până duminică "vom trăi zilele centrale al anului liturgic, celebrând misterul Pătimirii, Morţii şi Învierii Domnului", a spus papa Francisc la cateheza de la audienţa generală din 31 martie 2021, a transmis Episcopia Romano-Catolică de Iaşi.

În ziua care precede sărbătoarea Învierii Domnului, Sâmbăta Sfântă, Biserica se află în tăcere căci Hristos este în mormânt. Nu este nici o celebrare. Toţi sunt invitaţi să mediteze la pătimirea şi moartea Lui.

Urmează Noaptea Sfântă. Noaptea aceasta este o priveghere în cinstea Domnului, astfel încât credincioşii, urmând îndemnul evangheliei, ţinând în mâini candele aprinse, să fie asemenea slujitorilor care îl aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă, pentru ca atunci când va sosi, găsindu-i veghind, să-i aşeze la masă.

Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Hristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor sunt evenimentele care stau în centrul atenţiei acestei nopţi sfinte

Vigilia Pascală, celebrată în noaptea de Paşti, exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Hristos Înviat. Noaptea de sâmbătă spre duminică este o "priveghere în cinstea Domnului" (Ex 12,42).

Întreaga celebrare a vigiliei pascale trebuie să se desfăşoare în timpul nopţii, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopţii şi să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.

Liturghia zilei Sfintelor Paşti, din ziua de duminică, se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Liturghiei, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală, o lumânare mare, simbol al Învierii lui Hristos, este aşezată lângă altar.

În cuvântul său despre Triduumul pascal, papa Francisc a amintit, la cateheza de la audienţa generală din 31 martie 2021, că pentru al doilea an consecutiv celebrările pascale se vor desfăşura în contextul pandemiei, cu restricţiile de rigoare.

La Vatican, în cadrul Veghii Pascale din acest an, cardinalul De Donatis va boteza şase catecumeni (trei femei şi trei bărbaţi). Momentul va fi deosebit de semnificativ şi pentru faptul că, după doi ani, se vor celebra din nou sacramentale iniţierii creştine pentru adulţi în noaptea de Paşte, potrivit Vatican News România.

În Sâmbăta Sfântă, 3 aprilie, papa Francisc celebrează solemna Vigilie Pascală la altarul Catedrei din bazilica San Pietro începând cu ora 19.30.

Duminică, 4 aprilie, la ora 10.00, papa prezidează Sfânta Liturghie în bazilica San Pietro, urmată de tradiţionalul mesaj pascal şi de binecuvântarea Urbi et Orbi.