Săptămâna trecută, arestarea susținătorilor săi în orașul Ulan-Ude a stârnit proteste care s-au transformat în mari mitinguri împotriva rezultatelor unor alegeri pentru funcția de primar, câștigate de un candidat susținut de Kremlin.
Mai mulți bărbați înarmați și mascați l-au prins pe Gabișev în apropierea satului Vydrino, la granița dintre Republica Buryatia și regiunea Irkutsk, conform mai multor martori oculari care au declarat acest lucru pentru mai multe ziare locale, joi dimineață. Publicațiile respective au scris că agenții care au efectuat arestările nu s-au legitimat și că nu se știe unde se află Gabyshev.
„Serviciile de securitate înarmate au blocat autostrada, au încercuit rapid tabăra noastră și [au mers] direct la cortul șamanului”, a declarat un martor ocular care a dorit să-și păstreze anonimatul, pentru site-ul Sibreal.org, afiliat site-ului de știri RFE / RL, finanțat de SUA.
Gabyshev ar putea fi acuzat de organizarea unui grup extremist, a declarat pentru site-ul publicației locale Znak.com un susținător al șamanului, care a dorit și el să-și păstreze anonimatul.
„Fără a ne da nicio explicație, ne-au pus cu fața în jos … L-au trezit și nu l-au lăsat nici măcar să se îmbrace. Nu știm unde se află acum, oamenii noștri au mers să-l caute în Ulan-Ude ”, a declarat Dmitry Kryukov, unul dintre susținătorii lui Gabyshev, pentru serviciul de știri al revistei Snob.
Șamanul, în vârstă de 51 de ani, a parcurs aproximativ 3.000 de kilometri de la începutul călătoriei sale, în martie anul curent, atrăgând atenția opiniei publice din întreaga Rusie. Pentru a-și îndeplini obiectivul de a ajunge la Moscova până în august 2021 cu scopul de a-l „alunga” pe Putin, Gabișev a mers pe jos 20 de kilometri pe zi, trăgând după el un cărucior de aluminiu unde are toate bunurile sale, inclusiv un cort portabil cunoscut sub numele de iurtă.