Mass-media italiane au sugerat că guvernul de coaliție populist format din  Liga lui  Salvini și M5 – Di Maio ar putea lua în considerare utilizarea unei părți din rezervele de aur ale băncii centrale pentru a-și finanța planurile de cheltuieli.

Salvini a spus că nu a studiat în profunzime conceptul de vânzare a rezervelor de aur ale Băncii Italiei pentru a finanța cheltuieli publice suplimentare, dar că "aceasta ar putea fi o idee interesantă" . Dacă Salvini și Di Maio trebuia să genereze bani din aurul țării, cu siguranță ar aduce un sprijin financiar foarte necesar liderilor populiști ai Italiei. 

Acesta a fost răspunsul vicepremierului și ministrului de Interne, Matteo Salvini, într-o conferință de presă, care a răspuns la o întrebare privind ipoteza utilizării aurului Băncii Italiei pentru a preveni majorarea TVA.

"Nu este un dosar pe care îl urmăresc, este o idee interesantă, știu că există un proiect de lege care cred că va reitera ceea ce pentru mine este considerat ca atare, și anume că aurul Băncii Italiei este al italienilor, nu este împrumutat, este deținut de italieni, chiar dacă este ţinut  în străinătate, în măsura în care mă privește, este încă acolo, puteți să-l  păstrați așa cum doriți, dar este deținut de cetățeni italieni ", notează quotidiano.

Pe primele locuri în topul global al celor mai mari rezerve de aur din lume sunt:  SUA cu  8.130  tone,  Germania cu 3.381 tone, Italia cu 2.455  tone şi Franţa  2.430 de tone.

 Salvini a băgat spaima printre globaliști și personalitățile UE afirmând că atinge "independenței" băncii italiene. Dar, aşa cum a spus Salvini în campanie "Italienii pe primul loc",  nu face decât să-şi îndeplinească promisiunile faţă de popor.