O familie din satul sucevean Ţibeni a reuşit să salveze în jur de 40 de vecini din calea viiturii şi i-a adăpostit pe toţi în propria casă. Eroi a zeci de familii. Aşa au fost descrişi Lucia şi Codruţ Duciac, după ce au salvat - înaintea pompierilor - femei, copii şi chiar animale din apa învolburată a râului Suceava. Apoi i-au găzduit în cele două camere ale casei lor, le-au dat să mănânce, le-au făcut ceaiuri şi i-au îngrijit cum au putut mai bine. Însă în timp ce Lucia îşi salva vecinii, sora sa, Rodica, a fost la un pas de moarte după ce a fost prinsă de ape şi a suferit un atac de panică.
„Luam în braţe copii şi mai prindeam şi câte-un câine sau purcel. Nu ştiam pe cine să salvez mai repede. Soţia mea voia să ajungem cât mai repede şi la soră-sa, care era singură acasă. Ziua de vineri a fost un coşmar pe care nu putem să-l ştergem din minte pentru că ne uităm în jurul nostru: gospodăriile-s distruse, animalele-s moarte“, povesteşte Codruţ Duciac, în vârstă de 30 de ani. Lucia, o „Vitoria Lipan“
Cu doi ani mai tânără decât soţul său, Lucia spune că este o femeie puternică care nu se sperie aşa uşor. Însă de data aceasta recunoaşte că a luptat cu propria-i frică pentru a-şi salva familia şi vecinii. Dar nu s-a gândit o clipă că ar fi putut să moară pentru că erau prea mulţi oameni de salvat.
„Tipam ca din gură de şarpe. Apa îmi venea până la gât. Am văzut-o pe Lucica şi am strigat după ajutor. S-a zbătut cât a putut ca să ajungă la mine. M-a prins de mână şi apoi m-a cărat în spate. Îi ziceam, «Lucico, mamă, nu mă lăsa aici, că mor!». Săraca mă întreba dacă ştiu ceva de soră-sa, Rodica. Ea a fost mai puternică decât apa şi mi-a salvat viaţa. Să-i dea Dumnezeu sănătate că a ajutat la lume...“, spune Natalia Haralambie, 76 de ani, una dintre zecile de persoane salvate de soţii Duciac. „Eu am scos din apă zece bătrâni“
În noaptea de vineri spre sâmbătă, Lucia şi Codruţ au adunat în cele două camere ale casei lor peste 40 de vecini ale căror case fuseseră ameninţate de ape. În camera mică, în bucătărie şi pe hol au pus plăpumi, pături şi perne pentru ca vecinii lor să se poată adăposti.
„Eu, unul, am scos din apă vreo zece bătrâni. La un moment dat, aveam doi copii în mâini. Îi scoteam din apă şi mă întorceam. Am rămas însă şocat când am văzut un băieţel de vreo 12 ani care a sărit de pe pod ca să-şi salveze căţelul. Eram departe de el. Până am ajuns eu, ei erau deja la «mal». I-am luat şi i-am dus acasă. Tremura tot, iar eu mă gândeam doar că acel copil ar fi putut fi fetiţa mea“, continuă Codruţ.
În ochii Luciei se ascunde o tristeţe imensă. Se gândeşte la cele două zile de infern ca la o cumpănă a vieţii. Mamă a unei fetiţe de 5 ani, tânăra ştie că, deşi a riscat mult, trebuie să lupte în continuare pentru a fi lângă sora sa, care a rămas fără nimic în urma dezastrului.
„De două zile, muncim fără oprire. Nu pot să mănânc şi nici să dorm. Cum aş putea, când mă uit în jurul meu şi văd atâta lume nenorocită de soartă. Am cărat din casa soră-mii cel puţin două sute de găleţi cu nămol. Ea abia sa externat din spital. Vineri au dus-o pompierii acolo după ce a făcut un atac de panică. Când mă gândesc că nu am fost lângă ea, simt că mor“, spune, cu lacrimi în ochi, Lucia.
Localnicii - la crâşmă, pompierii - la muncă
Contrastul dintre familia Duciac se vede la doar câteva case distanţă, unde zeci de vecini din Ţibeni stau pe bordură la un mic „consiliu“, iar alţii la bere şi-un pahar de rachiu în crâşma din sat. Pentru ca tabloul să fie complet, doi tineri de 22 şi 25 de ani joacă o partidă de biliard şi comentează cum nea Marţuniac doarme de două zile în şcoala din sat. În apropierea lor impresia este că nu te afli în cea mai afectată localitate de inundaţiile din judeţul Suceava. Speranţe în jandarmi
„Aaa, păi şi noi avem casele afectate“, spun aceştia luaţi la întrebări. „Eu am apă până la genunchi. Pompierii muncesc de dimineaţa să scoată mâlul din casă şi apa din curte, dar acu’ ne mai tragem şi noi sufletul niţel că ei oricum sunt tineri, încă în forţă“, explică Gheorghe, la cei 51 de ani ai săi. În opinia lui Gheorghe, persoanele păgubite ar trebui să stea şi să se odihnească, să primească mai multe pungi cu ajutoare şi doar jandarmii şi pompierii să muncească, „pentru că d-aia sunt plătiţi“. Prietenii săi îl susţin în timp ce mai comandă „o sută“ la tejghea.
„Dacă ar mai aduce aici două, trei camioane cu jandarmi, ar merge ca pe roate. Păi, ce, e vina mea că a dat Dumnezeu ploile şi viitura asta?!“, completează Mihai Cozma, care ar fi vrut să-i spună „vreo două vorbe ministrului“ care i-a vizitat satul în cursul zilei de sâmbătă.
"Apa îmi venea până la gât. Am văzut-o pe Lucica şi am strigat după ajutor. S-a zbătut ca să ajungă la mine, m-a prins de mână şi apoi m-a cărat în spate. Îi ziceam «Lucico, mamă, nu mă lăsa aici că mor!»." - Natalia Haralambie 76 de ani, localnică din Ţibeni PREŞEDINTELE „PLÅNGĂTOR“
Băsescu a vărsat lacrimi lângă sinistraţi
Traian Băsescu, prezent ieri în mai multe localităţi sucevene afectate de inundaţii, a plâns în timp ce asculta povestea tristă a unui sinistrat din Moldoviţa. Acesta îi explica preşedintelui că sâmbătă după-amiază apele pârâului i-au intrat în gospodărie, distrugându-i gardul, culturile agricole şi inundându-i locuinţa cu nămol. „Nu mai am nimic. Casa mi-a fost aproape distrusă, iar toate animalele pe care le-am avut au fost luate de apă“, i-a spus bătrânul preşedintelui. Povestea localnicului, precum şi celelalte mărturisiri ale oamenilor l-au impresionat pe Traian Băsescu, căruia i-au dat lacrimile. (Dan COMAN, Suceava)
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:20 Alarmă de evacuare în trei localităţi din Bacău
Autorităţile locale, împreună cu prefectul de Bacău, au mers din casă în casă să anunţe oamenii să plece din zona afectată.
Cu toate acestea, alarma de evacuare nu i-a convins pe toţi să plece până în momentul în care a venit apa peste ei. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor şi a echipajelor ISU pentru ca oamenii să fie scoşi din ape şi duşi la autobuzele care îi aşteptau pentru a-i duce la Bacău.
"În cursul zilei de azi cel mai mare pericol este în satul Holt din Letea Veche, în satul Furnicari, comuna Tamaş şi satul Dospineşti din comuna Buhoci. La această oră, apele sunt în continuare în creştere", a declarat Constantin Scripăţ, subprefect judeţul Bacău.
Ne trebuie „mii de kilometri de diguri“ Preşedintele, la cârma crizei inundaţiilor
Politicienii au vizitat zonele sinistrate | VIDEO