SALVAŢI DE MAGISTRAŢI: Naşii bancomatelor au fost puşi în libertate

SALVAŢI DE MAGISTRAŢI: Naşii bancomatelor au fost puşi în libertate

Membrii bandei lui „Mafiotu’“ au fost puşi în libertate din vina unui judecător care a provocat un viciu de procedură, susţin specialiştii.

Extrem de periculoşi şi foarte rapizi, au jefuit, în ultimele trei luni, sediile a zeci de reprezentanţe auto, firme recunoscute şi bănci. Au „atacat“ aproape zilnic, iar paznicii care au avut ghinionul să fie surprinşi la locul de muncă au fost legaţi şi bătuţi fără milă.

Acesta este ultimul bilanţ al grupă rii de spărgători conduse de Gheorghe Cosma, alias „Mafiotu’“, după ce, în primăvara acestui an, magistraţii - deloc impresionaţi de „palmaresul“ infractorilor - au hotărât să-i pună în libertate. De fapt, documentul prin care Tribunalul Bucureşti îşi motivează această decizie arată că vinovatul moral pentru noua serie de jafuri comise, după eliberare, de Cosma şi „locotenenţii“ săi, este un magistrat de la Judecă toria Sectorului 6.

„(...) Judecătorul care a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor era incompatibil să dispună prelungirea acesteia, aşa încât această măsură luată faţă de inculpaţi apare ca fiind nelegală“, se arată în motivare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În momentul în care magistratul de la sectorul 6 a primit actele prin care se cerea prelungirea arestării preventive a infractorilor, a văzut că tot el le mai prelungise o dată mandatele şi trebuia să-şi dea seama că este incompatibil să facă asta încă o dată. Este o regulă pe care o cunoaşte orice magistrat proaspăt ieşit de pe băncile şcolii. În mod normal, judecătorul ar fi trebuit să facă o cerere de abţinere şi era înlocuit imediat de un altul. Mai ales în cazul în care este vorba despre infracţiuni grave, de genul celor comise de banda lui Cosma, procedura este rapidă pentru ca mandatele de arestare ale inculpaţilor să nu expire. (...) Părerea mea este că judecătorul a tergiversat procedura şi a aşteptat până în ultimul moment, astfel că magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au mai avut ce face şi au fost nevoiţi să-i pună în libertate. Doar dacă aveau un interes puteau face asta. Infractorii au găsit un magistrat care şi-a asumat asta şi au recurs la un viciu de procedură“, a explicat pentru EVZ un avocat specializat în Drept Penal. Noaptea jefuiau, ziua cheltuiau la ruletă

De la eliberarea din arest a spărgătorilor şi până acum, poliţiştii bucureşteni au finalizat aproximativ zece dosare care vizează atacuri la societăţi comerciale şi reprezentanţe Fiat, Toyota şi Dacia, din Capitală şi judeţele limitrofe, precum şi furtul unor bancomate de la sucursalele BRD din Urziceni şi Buzău.

„Din informaţiile pe care le avem, banda lui Cosma a dat până acum cel puţin 40 de spargeri. La toate atacurile au folosit maşini puternice, înmatriculate în străinătate, pe care le-au schimbat frecvent cu ajutorul unor «samsari», pentru a se putea mişca repede dintr-un oraş în altul. (...) Şi asta pentru că au fost perioade în care au atacat în fiecare noapte“, au precizat judiciariştii bucureşteni care au lucrat la această anchetă. Pe numele lui Gheorghe Cosma şi ale locotenenţilor săi vor fi emise mandate de arestare în lipsă abia mâine, măsură ce implică urmărirea generală şi consemnul la frontieră.

Specialist în Drept: "În mod normal, judecătorul ar fi trebuit să facă o cerere de abţinere şi era înlocuit imediat de un altul."