Salvamontiştii, în alertă. Zăpadă de 5-10 centimetri în Parâng şi Retezat, de 1 iunie. FOTO

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara recomandă turiştilor să fie prudenţi dacă au în intenţie să meargă la munte în următoarele zile.

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara avertizează turiştii că în masivele Retezat şi Parâng a nins, iar stratul de zăpadă depus la altitudini mai mari de 1.600 de metri măsura, marţi, între 5 şi 10 centimetri.
Salvamontiștii hunedoreni recomandă prudență celor care se aventurează pe munte deoarece s-a depus un strat nou de zăpadă considerabil de până la 10 centimetri şi care poate fi periculos.

„S-a depus un strat de zăpadă considerabil, de 5 până la 10 centimetri. Le recomandăm turiştilor să abordeze traseele cu precauţie sau chiar să-şi anuleze, pe cât posibil, turele pe munte, în următoarele zile şi la sfârşitul de săptămână. Zăpada este proaspătă, înşelătoare, depusă peste bolovanii care abia au fost descoperiţi”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

El a precizat că în masivele Retezat şi Parâng mai sunt încă porţiuni în care stratul de zăpadă are o grosime destul de mare, deşi ne aflăm la începutul verii. Echipele Salvamont se află cantonate în toate staţiunile montane ale judeţului, turiştii fiind sfătuiţi să anunţe orice intenţie de a pleca pe trasee, din zona cabanelor.

A nins şi pe Transalpina, traseul aflat la cea mai mare înălțime din România

Circulația pe DN 67 C, între Rânca și Obârșia Lotrului, este închisă, iar autoritățile speră să redeschidă traficul până la sfârșitul acestei luni. În unele locuri, stratul de zăpadă depășește încă patru metri.
„Chiar dacă pe Transalpina, la peste 1900 de metri altitudine, ploaia s-a transformat în ninsoare, lucrările de deszăpezire continuă”, au transmis reprezentanții DRDP Craiova, pe pagina oficială de Facebook, unde au publicat și imagini care surprind ninsoarea de la munte.
„În perioada următoare, imediat ce vremea va permite, vor începe lucrările de refacere a parapetelui afectat de avalanșele din timpul iernii, avalanșe care au antrenat pietre de mari dimensiuni pe partea carosabilă”, a mai transmis Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova.