Jurnaliștii de la CNN au întocmit un top cinci al celor mai spectaculoase mine scoase din uz și transformate în atracții turistice de succes.
În Țara Galilor, turiștii amatori de experiențe unice pot opta între două foste exploatări miniere transformate în obiective turistice inedite. La o adâncime de 375 de metri, în Parcul Național Snowdonia, o fostă mină de ardezie a devenit, în martie anul acesta, cea mai nouă atracție pentru amatorii de adrenalină, fiind cel mai adânc loc din lume unde se pot da cu tiroliana. Și tot în Țara Galilor, în fosta mină de ardezie din Gwynedd, se află cea mai mare trambulină subterană din lume.
Jurnaliștii de la CNN menționează apoi Salina Turda, considerată în 1992, atunci când s-a deschis, drept primul proiect experimental de transformare a unei foste exploatări de sare într-o atracție turistică neconvențională. După o coborâre de 120 de metri cu liftul care era utilizat să transporte la suprafață sarea extrasă, turiștii descoperă în adâncul pământul un parc tematic, dar și un centru SPA.
Atrăgând anual peste 1,2 milioane de turiști, mina de sare Wieliczka, din Polonia, se află pe lista monumentelor UNESCO și este una dintre cele mai vechi mine de sare din lume. În prezent, este cunoscută sub numele de Catedrala de Sare a Poloniei, unde turiștii pot admira, în cele 22 de camere subterane, capele, statuete și candebrale sculptate în sare. Cea mai recentă inovație de la Wieliczka se referă la un hotel și un centru de sănătate, aflate la 125 de metri adâncime.
Nu în ultimul rând, lista de recomandări CNN cuprinde și Mega Cavern, o fostă carieră de calcar din Louisville, Kentucky se poate lăuda, din luna februarie, cu cel mai mare parc acoperit pentru cicliști. Turiștii au la dispoziție un teren cu o suprafață de 33.000 de metri pătrați, unde sunt amenajate 45 de trasee ce însumează 19 kilometri.