Sălile de sport ale lui Năstase, verificate de DNA

Sălile de sport ale lui Năstase, verificate de DNA

Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) investighează două firme din Cluj, care au câştigat mai multe licitaţii pentru dotarea cu echipamente sportive sau pardosele elastice a sălilor de sport construite în ultimul an al mandatului premierului Adrian Năstase.

De altfel, firma Artimex Sport, patronată de omul de afaceri clujean Florin Tăutu, deţine un adevărat record în materie de contracte legate de sălile de sport: a câştigat licitaţii sau a preluat contracte pentru dotarea cu echipamente sportive a 380 de săli de sport şi montarea de pardoseli elastice în alte 50. În total, a derulat contracte de 19 milioane de lei, echivalentul a peste 5,1 milioane de euro. Firmele soţilor Tăutu Anchetatorii au mai descoperit că, ulterior câştigării licitaţiilor, firma respectivă încheia contracte de asistenţă tehnică cu Artimex Construct SRL, societate condusă de Simona Tăutu, soţia lui Florin Tăutu. În acest fel, cele două firme au produs un prejudiciu de 1,5 milioane de lei, adică peste 400.000 de euro, rezultat din neplata impozitelor la bugetul statului. Procurorii DNA spun că există la dosar mai multe facturi pe numele Artimex Construct pentru „asistenţă tehnică montaj pardoseală elastică“, în valoare de aproximativ 250.000 de lei, respectiv facturi de 4,1 milioane de lei pentru montajul dotărilor sportive.

În cazul „Artimex“, Compania Naţională de Investiţii (CNI), societate prin care statul român a construit cele 400 de săli de sport, a întocmit procesele-verbale de recepţie a echipamentelor sportive fără ca acestea să fie montate. De asemenea, au fost găsite mai multe avize de însoţire a mărfii, care justifică transportul pardoselilor elastice sau a echipamentelor sportive, documente care au fost încheiate ulterior datei la care au fost recepţ ionate sălile de sport.

Întregul mecanism a fost pus la cale, mai susţin surse judiciare, tocmai pentru ca CNI să nu calculeze penalităţile pentru întârzierea termenelor de predare a sălilor de sport cu dotările aferente. În prezent, DNA investighează şi alte firme care au câştigat licitaţiile pentru construirea, dotarea cu echipamente sportive sau montarea de pardosele elastice. Valoarea investiţiei derulate de CNI pentru construirea celor 400 de săli de sport a fost de 167 de milioane de euro. În plasa PSD O explicaţie a reuşitei afacerilor lui Tăutu ar fi legăturile dintre acesta şi Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, după cum scria EVZ în anul 2005. De altfel, multe dintre firmele care au derulat contracte pentru construirea sălilor de sport apar- ţineau unor lideri PSD ai momentului sau unor apropiaţi ai acestora. Contactat telefonic, Florin Tăutu, acţionar cu 80 la sută din firma Artimex Sport, a fost zgârcit în declaraţii. „Nu ştiu nimic despre ancheta DNA. În 2004, presa a scris numai prostii despre sălile de sport, cum că ar fi un pericol pentru copii“, a declarat el.

Ne puteți urmări și pe Google News