Din toamnă, o parte din micuţii din Iaşi ar putea învăţa în puncte termice modernizate pe care Centrala Electrice de Termoficare (CET) Iaşi le va ceda Primăriei. Hotărârea municipalităţii de a identifica şi a amenaja spaţii pentru grădiniţe a venit după ce Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi a raportat un deficit de 585 de locuri la grupa mică după înscrierile din acest an.
Părinţii care au bătut disperaţi pe la uşa grădiniţelor şi li s-a respins dosarul au primit asigurări că situaţia va fi rezolvată cât de curând şi nu vor rămâne cu copilul acasă.
„Amenajarea sălilor pentru grădiniţe în punctele termice este una dintre soluţii, în afară de soluţia grupelor de grădinţă care ar putea funcţiona în sălile de clasă din unele unităţi şcolare. S-a cerut de la CET un raport în care să se precizeze câte din punctele termice se pretează la aşa ceva pentru că investiţia este serioasă. Acele puncte termice ar trebui să fie în cartiere unde cerinţa de locuri la grădiniţe este mare, în spaţii uşor accesibile şi corespunzătoare. Dacă deficitul de locuri la grădiniţe nu poate fi acoperit numai prin sălile din şcoli ne vom gândi şi la punctele termice”, a declarat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
200 de metri pătraţi pentru două grupe De cealaltă parte, Consiliul de Administraţie al Centralei Electrice de Termoficare (CET) susţine că a identificat deja cel puţin 5 puncte termice care ar putea fi transformate în spaţii pentru grădiniţe în urma recompartimentării.
„Am trimis deja raportul la viceprimar, ar putea fi amenajate grădiniţe în punctul termic Moara de Foc I, punctul termic 28 Ciurchi, punctul 101 Tudor Vladimirescu, punctul Păcurari şi punctul 20 anexă Tătăraşi. Nu putem ceda puncte termice din zone centrale sau puncte nemodernizate. Am căutat spaţii mari, de 200 de metri pătraţi, unde ar putea funcţiona cam două grupe. Cele 5 puncte termice au apă caldă, apă rece, curent electric şi grup sanitar şi, dacă soluţia va fi acceptată, vor fi recompartimentate de Primărie”, a declarat Costică Neculai, directorul CET Iaşi.
„Bani să îl dau la o grădiniţă particulară nu am” Părinţii ai căror copii nu mai au loc în grădiniţele de stat ar putea opta şi pentru una din cele 10 grădiniţe private din oraş, asta dacă buzunarul le permite. La o grădiniţă privată cu program normal cel mai mic tarif este de 400 lei pe lună iar pentru program prelungit se porneşte de la 550 lei.
„Accept şi varianta cu grădiniţele în punctele termice, dacă ar fi să fie înfiinţată vreuna în cartierul nostru. Îmi imaginez că vor crea totuşi condiţii bune pentru copii, iar dacă vor fi aduşi aici educatori buni şi personal de întreţinere va fi bine. Nu vreau să stea un an acasă copilul şi nici bani să îl dau la o grădiniţă particulară nu am, nu ne permitem, salariile sunt aşa cum sunt, abia ne mai descurcăm, trăim dintr-un singur salariu deocamdată, cel al soţului. La grădiniţa la care m-am dus să îl înscriu pe cel mic a fost bătaie mare pe locuri, mi-a fost respins dosarul pe ultima sută de metri, pentru că nu aş fi îndeplinit toate condiţiile, cred că au mai fost şi cu pile pe acolo, nu ştiu exact. Aşteptăm poate va mai fi vreo sesiune de înscriere, dacă fac locurile astea noi”, spune Suzana B., de 32 de ani, o mamă casnică.
Edilii au alocat deja 502.000 de lei pentru noile săli Conform socotelilor de până acum ale municipalităţii, peste 300 de locuri la grădiniţe ar putea fi asigurate prin reamenajarea unor săli nefolosite din unităţile şcolare, iar pentru restul de locuri nu ar fi de neglijat varianta punctelor termice. În şedinţa de Consiliu Local din 30 iunie edilii au alocat din fondul de rezervă suma de 502.000 de lei pentru amenajarea de noi spaţii pentru grădiniţe în incinta câtorva şcoli. O parte din bani vor fi folosiţi şi pentru suplimentarea numărului de locuri la Grădinţa cu program prelungit nr. 21.
De asemenea, reprezentanţii municipalităţii ieşene au anunţat că, în această lună, va fi convocată o şedinţă extraordinară de Consilul Local pentru alocarea de noi fonduri pentru realizarea unor investiţii la mai multe grădiniţe de stat din cele 40 existente în Iaşi.
„Este o soluţie bună cea a grădiniţelor în puncte termice însă nu cred că va putea fi pusă în practică până la toamnă, cred că totuşi vor fi date în funcţiune de anul viitor. În septembrie va fi o nouă sesiune de înscriere cred, cei trecuţi pe listele de aşteptare vor fi chemaţi, am descoperit că sunt părinţi care şi-au înscris copiii şi la trei grădiniţe şi se vor retrage deci de la două. Totuşi cred că vor mai fi care vor rămâne pe afară, grădiniţe nu au mai fost construite în Iaşi de foarte mult timp. Până în toamnă vor fi însă amenajate cu siguranţă sălile de clasă în unităţile şcolare unde îşi vor desfăşura activitatea grupele de grădiniţă”, a declarat Seryl Talpalaru, şeful ISJ Iaşi.