La sfârșitul săptămânii trecute, la masa negocierilor pe marginea Legii Salarizării Unitare s-au așezat reprezentanții sindicatelor din instituțiile de cultură. Potrivit Ministerelor Muncii și Dialogului Social s-a ajuns la un acord de principiu, urmând să se mai discute doar detalii tehnice, actorii însă, sunt de altă părere
Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, au continuat, la sfârșitul săptămânii trecute, consultările cu sindicatele din instituțiile de cultură, pe marginea legii salarizării unitare. Astfel, potrivit unui comunicat al acestora „sindicatele din instituțiile de Cultură au agreat, de principiu, măsurile propuse de cele două ministere, care prevăd creșteri salariale și în această zonă. Părțile au convenit formarea unor grupuri de lucru în vederea clarificării oricăror neconcordanțe”, actul normativ urmând să fie finalizat la finele acestei luni.
Creșteri de până la 140%!
În urma analizării draftului legii, care urmează să fie adoptată cel mai probabil în acestă vară de Parlament, reprezentanții sindicatelor au afirmat că este vorba despre majorări salariale care s-ar ridica, în unele cazuri, chiar şi la 140%. De creșterile retribuției ar urma să beneficieze actorii, angajaţii muzeelor, bibliotecarii şi toți cei care lucrează în cadrul instituţiilor de cultură din România, începând cu anul 2018, etapizat, până în 2021.
Șeful, salariu mai mic decât subordonatul
Cristi Şofron, actor și membru al Blocului Național Sindical, consideră că ar mai fi unele amănunte de discutat, sesizând, în același timp, unele inadvertențe cu regulamentele Ministerului Culturii: „Sunt măriri de la 25%, la peste 100%. Este o oarecare reaşezare a salariilor, să sperăm că lucrurile vor intra în normalitate. Mai sunt inechităţi în sistem, de exemplu, măririle de 50% nu se aplică şi şefilor de formaţii. Un şef formaţie muncitor are salariu mai mic decât subordonatul lui, lucru care este uşor ciudat, dar sunt lucruri care vor fi, cu siguranţă, îndreptate. Sunt, probabil, în jur de 10.000 de persoane în acest domeniu. Va fi o creştere treptată, din 2018 până în 2021. Ne vom mai întâlni, dar solicităm o întâlnire şi la Ministerul Culturii pe această temă, pentru că de acolo sunt nişte uşoare inadvertenţe cu legea pe care am văzut-o acum”.
Caramitru: „Evident, nu este ce trebuie!”
Chiar dacă din partea ministerelor implicate în negocieri curge laptele și mierea, fiind evidentă graba cu care se încearcă finalizarea discuțiilor cu sindicatele, o somitate în domeniu, fost ministru al Culturii, actorul Ion Caramitru, consideră că lucrurile sunt departe de a fi lămurite, fiind absolut necesare mai multe discuții cu forurile implicate. „S-a negociat prost! Sperăm să mergem în continuare la discuții cu Ministerul Muncii, dar și la Comisia de Muncă a Parlamentului. Oricum, evident, nu este ce trebuie!”, ne-a declarat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti și preşedintele Uniunii Teatrale din România.
Maestrul, premiat la 75 de ani
În data 9 martie, chiar în ziua în care a împlinit 75 de ani, maestrul Ion Caramitru a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda Preşedinţia României. În semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului şi filmului, pentru dăruirea şi profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural, precum şi pentru promovarea constantă a imaginii ţării noastre în lume. În cadrul Galei Radio Cultural, actorului Ion Caramitru îi va fi decernat Premiul de Excelență „pentru tinereţea de spirit şi de faptă a omului de teatru în calitate de actor, regizor, manager şi eminent promotor al valorilor naţionale şi universale”.