Salariul lui Klaus Iohannis, comparat cu veniturile lunare ale celorlalți șefi de stat. Cine are venitul cel mai mare din Europa

Salariul lui Klaus Iohannis, comparat cu veniturile lunare ale celorlalți șefi de stat. Cine are venitul cel mai mare din Europa Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

De departe suntem o ţară atipică în care salariile bugetarilor sunt mai mari decât cele din sistemul privat, iar politicienii se gândesc să introducă impozite noi pe veniturile care depășesc salariul președintelui, adică de 25.000 de lei. 

Parlamentarii vor noi impozite pe veniturile care depășesc salariul președintelui Klaus Iohannis. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat recent că „Vom vedea dacă abordarea trebuie să se extindă la anumite salarii exgaerate. Părearea mea rămâne aceeaşi - în sistemul bugetar, preşedintele României trebuie să aibă cel mai mare venit şi de aici te raportezi la toată societatea”.

Plafonul de impozitare ar trebui lăsat mai jos

Numai că în România nu sunt mulţi cei care depășesc salariul președintelui. Printre aceștia ar fi președintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, care are un venit lunar de peste 62.000 de lei sau cel al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, care primeşte peste 59.000 de lei.

Potrivit datelor ANAF, sunt 13.500 de salariaţi din sectorul bugetar care încasează lunar peste 12.000 de lei, adică peste salariul preşedintelui României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din acest motiv, experții spun că plafonul ar trebui lăsat mai jos faţă de salariul președintelui, deoarece majoritatea bugetarilor încasează salarii nejustificat de mari, știind bine cum au fost angajați cei mai mulţi dintre ei.

Salariul președintelui Klaus Iohannis care a devenit subiect central în România în prisma pragurilor de impozitare propuse de liderul PSD este unul „generos” pentru țara noastră, însă situația stă cu totul diferit dacă ne raportăm la veniturile liderilor europeni.

Președintele României are cel mai mic salariu brut în rândul președinților europeni

În ceea ce privește salariul președintelui Iohannis, comparativ cu ceilalți lideri europeni fără a lua în considerare puterea de cumpărare din fiecare țară, președintele român este reprezentativ pentru nivelul scăzut de salarizare din România.

Conform unei analize, președintele Elveției câștigă aproximativ 39.000 de euro pe lună, iar președinții Comisiei Europene și ai Consiliului European câștigă fiecare 30.000 de euro pe lună. De asemenea, președintele Germaniei câștigă 21.500 euro, în timp ce omologul său italian câștigă 19.900 de euro pe lună.

România, pe ultimul loc în clasamentul salariilor președinților cu 5.100

România se află ultima în clasamentul salariilor președinților cu 5.100. Dar, ținând cont de situația economică, de faptul că avem o populație foarte săracă, pensii mici la limita sărăciei, se poate spune că salariul lui Iohannis este destul de mare comparativ cu restul populației sărăcite de guvernările proaste. Președintele Bulgariei vecine câștigă cu 500 de euro mai mult decât Klaus Iohannis, mai exact 5.600 de euro.

La nivel mondial, prim-ministrul din Singapore este cel mai bine plătit lider politic din lume, cu un salariu de 166.000 de euro pe lună, incluzând bonusuri. În comparație, președintele Statelor Unite are un salariu de aproximativ 30.000 de euro pe lună, la care se adaugă diverse indemnizații. Toate salariile sunt declarate brute de instituțiile oficiale din fiecare țară sau de la nivelul UE.

Sursa: panorama.ro.