București. Salariile românilor sunt în scădere, conform conform statisticilor oficiale. În vreme ce premierul Marcel Ciolacu caută să ne convingă că trăim mai bine, datele Institutului Național de Statistică îl contrazic.
Statisticile INS vin să confirme ceea ce fiecare român simte pe propria-i piele, lună de lună. Nivelul de trai nu se îmbunătățește, așa cum susține guvernul. Veniturile românilor sunt mai mici, iar costurile vieții sunt din ce în ce mai ridicate.
Salariile românilor sunt mai mici
Conform datelor statistice, în câştigul salarial mediu brut în luna mai a fost de 8.355 lei, mai mic cu 177 lei raportat la luna precedentă. Venitul salarial mediu net a fost mai mic, în luna mai, raportat cu luna aprilie, cu 1,9%. Este vorba despre o scădere de 99 de lei, de la 5217 lei, în aprilie, la 5.118 lei în luna mai.
Salariile cele mai mari, în medie, au fost înregistrate în industria IT, acestea ajungând la 11.253 lei. Cele mai mici venituri le-au încasat lucrătorii din domeniul confecțiilor, 2.784 lei.
Pe de altă parte, salariile au fost mai mari raportat la luna mai a anului trecut. Comparativ, venitul salarial mediu net a crescut cu 12,7%. Aici trebuie să ținem cont și de evoluția inflației care a anulat, măcar în parte creșterea. Indicele câştigului salarial real a fost 107,2% în luna mai 2024 faţă de aceeași lună a anului trecut.
Indicele câştigului salarial real a fost 98,2% în mai 2024 faţă de luna aprilie 2024. Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 249,4%. S-a înregistrat o scădere cu 4,6% față de indicele înregistrat în aprilie.
Explicațiile economiștilor
De-a lungul anului, salariile cunosc fluctuații determinate, de regulă, de bonusuri și prime de sărbători. Acești indici influențează creșterile sau reducerile de salarii, în funcție de perioadele în care sunt acordate. Evoluţia pe care o înregistrează salariile depinde de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net şi de rata inflaţiei.
În mai 2024, în majoritatea activităţilor din economie, salariile medii nete au scăzut raportat la luna precedentă. Acest lucru s-a întâmplat deoarece în aprilie au fost acordate prime ocazionale și alte drepturi în natură ori ajutoare bănești. O altă cauză a reducerii salariilor este legată de problemele din producție ori încasările mai mici ale companiilor.
Unde au scăzut cel mai mult salariile
Cele mai importante reduceri la salariile medii s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 21,8% ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii;
- cu 19,4% în domeniul extracției petrolului brut şi a gazelor naturale;
- cu 9% până la 14,5% în industria auto, servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui, fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice;
- cu 5% până la 7,5% în intermedieri financiare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi pe apă, industria IT, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.
Domenii în care veniturile au crescut
Pe de altă parte, s-au înregistrat creșterii la salariile angajaților în anumite domenii de activitate, după cum urmează:
- cu 6,9% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
- între 2,5% şi 4,0% în extracţia minereurilor metalifere, activităţi de producţie cinematografică, video şi televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor, activităţi de recuperare a materialelor reciclabile, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, industria de pielăriei și marochinăriei, activităţi auxiliare pentru transporturi.
Salariile au crescut și în sectorul bugetar, în luna mai 2024 raportat la luna precedentă. Creșteri substanțiale au fost înregistrate în sistemul de educație ca urmare a acordării tichetelor de vacanță. Au fost înregistrate majorării la salariile lucrătorilor din sistemul de sănătate și asistență socială (+1,5%), respectiv administraţie (+0,4%).