Salariile profesorilor vor fi majorate. Anunțul făcut de ministrul Dan Perciun
- Ana Munteanu
- 18 septembrie 2024, 12:06
Republica Moldova. Salariile cadrelor didactice vor crește începând cu 1 ianuarie 2025. Asigurarea vine din partea ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun. Măsura va fi aprobată la solicitarea reprezentanților sindicatelor.
Sindicatele cer majorarea salariilor pentru profesori
Ministrul Dan Perciun a subliniat că subiectul majorărilor salariale pentru profesori a fost discutat recent.
„Este o revendicare corectă a sindicatelor. Subiectul a fost discutat cu aceștia la întâlnirea care am avut-o acum două săptămâni. Ne vom strădui în continuare să asigurăm majorarea salariilor cadrelor didactice. Anul trecut, am avut o majorare de 15% a valorii de referință. Urmează alte majorări începând cu 1 ianuarie 2025. Acest lucru, în mod tradițional, va avea loc odată cu aprobarea noului buget”, a spus Dan Perciun.
Majorarea salariilor în educație a fost solicitată săptămâna trecută la întâlnirea activului sindical din cadrul Federației Sindicale a Educației și Științei cu ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Ultima majorare a salariilor cadrelor didactice a fost aplicată de la 1 ianuarie 2024. Atunci acestea au crescut cu 15%. Totodată, în octombrie 2023, profesorii au beneficiat de o plată unică de 5 mii de lei (circa 250 de euro), iar personalul non-didactic - de o plată unică de 3 mii de lei (circa 150 de euro).
Lipsa cadrelor didactice în instituțiile de învățământ din țară
La finele anului de studii 2022-2023, în instituțiile de învățământ din Republica Moldova erau vacante 1 879 de funcții didactice. În total, peste 400 de absolvenți ai facultăților de pedagogie au ales în acest an să meargă să muncească în școli.
Absolvenții specialităților pedagogice, care se angajează în câmpul muncii pe una dintre funcțiile didactice vacante, vor beneficia în primii 5 ani de activitate de indemnizație în valoare de 200 mii de lei (circa 10 mii de euro), în cazul absolvenților de universități, și 160 mii de lei (aproximativ 8 000 de euro) pentru absolvenții de colegii.
De asemenea, va fi redusă la 75% norma didactică în primii 5 ani de activitate. La fel, vor fi oferite compensații în valoare de 4 000 de lei (circa 200 de euro) anual pentru procurarea materialelor și utilajelor didactice.
Pentru cei care vor alege să meargă în mediul rural sau în centrele raionale li se va oferi compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică şi electrică. La fel, tinerii specialiști vor beneficia de concedii de 62 de zile, asistență din partea cadrului didactic mentor în primii 5 ani de activitate, dar și alte facilități.