Salariile primarilor din Republica Moldova, majorate cu 50%. Cât câștigă edilul Chișinăului

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Finanțelor din Republica Moldova, Petru Rotaru, a anunțat că salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliilor vor fi majorate cu 50%. În prezent, în Republica Moldova sunt 895 de primari aleși în urma scrutinului local general din noiembrie.

Salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor consiliilor vor crește cu 50%. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Acesta a declarat că autoritățile sunt în proces de identificare a fondurilor pentru a asigura o majorare semnificativă a salariilor aleșilor locali.

Majorarea, a mai spus Petru Rotaru, va fi decisă printr-un amendament al deputaților. Acesta va fi aprobat la examinarea proiectului legii bugetului de stat în a doua lectură.

Salariile primarilor vor fi mărite de anul viitor

La Forumul primarilor din Republica Moldova, care a avut loc pe 9 decembrie, președintele Maia Sandu a solicitat Guvernului să identifice fonduri pentru a asigura creșterea salariilor conducătorilor administrațiilor publice locale.

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

„Un an de zile am fost primar. Știu problemele, provocările, așteptările cetățenilor. S-a cerut această majorare. Noi acum suntem în faza activă de a scutura tot ce mai avem ca să reușim să creștem semnificativ salariile. Cred că va fi vorba de o creștere de peste 50%. Este o creștere esențială pentru primari.

Noi ne asumăm această creștere din bugetul de stat pentru primari, viceprimari și secretari de consilii. În același timp, suntem acum în discuții cu calm ca să găsim o soluție pentru a liberaliza potențialul autorităților publice locale, astfel încât în cazul în care ele au venituri proprii și aceste venituri sunt în creștere, să poată să-și achite angajații interni din veniturile proprii. Sper aici să găsim un compromis”, a spus Petru Rotaru în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTv.

Majorarea salariilor va avea loc de la începutul anului viitor

„Atât autoritățile publice centrale, cât și autoritățile publice locale sunt oameni care lucrează în slujba cetățenilor. Și ei toți trebuie să fie tratați în mod egal, ca să avem o conlucrare între APC și APL.

În privința majorării salariilor, cred că între prima și a doua lectură va fi un amendament din partea deputaților prin care vom spune exact care este spațiul fiscal care ne permite aceste majorări”, a mai declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. El a precizat că majorările de salarii vor avea loc anul viitor.

Cât câștigă primarul Chișinăului

Autoritatea Națională de Integritate a publicat, în luna aprilie, declarația de avere și interese personale pentru anul 2022 a primarului Chișinăului, Ion Ceban. Potrivit documentului, edilul a ridicat de la Primăria Chișinău un salariu de circa 228 mii lei, ceea ce presupune un salariu lunar de aproximativ 19 mii lei.