Salarii mai mari pentru unii bugetari. Guvernul le mărește lefurile celor ce lucrează la implementarea PNRR

Funcționari ursa foto: dreamstime.com

Funcționarii implicați în gestionarea proiectelor finanțate din fonduri europene și din PNRR vor beneficia de o majorare salarială de 50%. În acest sens a fost inițiat un proiect de act normativ la nivelul Ministerului Muncii. Majorarea salarială se va aplica indiferent de numărul proiectelor gestionate de funcționarii respectivi.

Funcționarii din instituțiile publice nominalizați în echipele care gestionează proiecte finanţate din fonduri europene precum și care se ocupă de implementarea PNRR vor beneficia de o majorare salarială de până la 50%. Procentul se aplică la salariul de bază al funcționarilor respectivi, indiferent de numărul de proiecte în care sunt implicați. Măsura este promovată printr-un proiect legislativ inițiat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și îi vizează, în special pe cei care se ocupă de gestionarea PNRR.

De menționat că aceste prevederi nu se aplică demnitarilor cu excepția primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Conform legii, pentru a implementa proiectele pe fonduri europene se pot înființa posturi în afara organigramei instituției, pe perioadă determinată.

„Având în vedere complexitatea și răspunderea activităților desfășurate de Corpul controlorilor delegați, imposibilitatea cooptării controlorilor delegați în echipele de proiect, precum și pentru asigurarea echității la acordarea drepturilor salariale pentru personalul implicat în gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, propunem acordarea unei majorări a salariilor de bază a personalului Direcției generale de control financiar preventiv cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor”, se arată în preambulul proiectului inițiat de Ministerul Muncii.

Conform proiectului, condițiile de înființare a acestor posturi și criteriile pe baza cărora se stabilește procentul de majorare salarială se va realiza pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Documentul se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Procentele de majorare prevăzute în proiect

Procentele pentru majorarea salariilor celor care lucrează cu fonduri europene vor fi stabilite în funcție de numărul de ore lucrate într-o lună.

Astfel, pentru cei care lucrează până la 20 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 10%;

Pentru cei care lucrează între 21 și 40 ore pe lună, se acordă o majorare salarială de 20%;

Cei care activează între 41 și 60 ore pe lună vor primi o majorare salarială de 30%;

Pentru cei care lucrează între 61 și 80 ore pe lună se acordă o majorare salarială de 40%;

Cei care lucrează peste 80 ore pe lună vor beneficia de o majorare salarială de 50%.

Angajații din structurile cu rol de organisme intermediare care administrează programele operaționale, nu vor mai beneficia de o creștere de până la 25 de clase de salarizare, respectiv de majorarea salariilor de bază cu până la 75%. Aceștia vor primi o majorare la salariul de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 50%.