Salamul finlandez din stomac de câine Husky

Rețeta asta mi-a dezvăluit-o un marinar finlandez, că eu n-am apucat să ajung în „Țara celor o mie de lacuri”, cum i se mai spune Finlandei.

Cică, laponii, că lor le aparține „delicatesa”, atunci când văd că unul dintre câinii lor de sanie, celebrii Husky, nu mai poate face față la tracțiune, îl înfometează câteva zile, nedându-i altceva în afară de apă. Asta pentru a-i curăța stomacul și intestinele de impurități și toxine.

După care îl hrănesc cu bucăți din carne de ren sărate, amestecate cu niscaiva ierburi locale. Nemâncat, câinele hăpăie pe nemestecate mâncarea, până i se apleacă.

În momentul în care laponii văd că animalul dă să vomite, îl sacrifică, îi scot stomacul plin cu tocătura respectivă și-l pun să se usuce, la vânt.

După câteva săptămâni, salamul, sau toba, ce-o fi mezeulul ăsta de fapt, e gata să fie feliat și servit ca aperitiv. Am mâncat destule în viața mea, dar așa ceva n-aș testa. Unde mai pui că am înțeles că e și foarte scump