Evenimentul Zilei > International > Scandal URIAŞ: Şahistele, OBLIGATE să poarte Hijab (văl islamic) la viitorul Campionat Mondial
Scandal URIAŞ: Şahistele, OBLIGATE să poarte Hijab (văl islamic) la viitorul Campionat Mondial

Scandal URIAŞ: Şahistele, OBLIGATE să poarte Hijab (văl islamic) la viitorul Campionat Mondial

Participantele la turneul final de anul viitor din Iran riscă închisoarea dacă nu se acoperă cu Hijab. Federaţia Internaţională le-a cerut sportivelor să accepte diversitatea.

Cele mai bune şahiste din lume au aflat cu oroare că, dacă vor să participe la viitorul Campionat Mondial, vor trebui să poarte hijab.

La numai câteva ore după ce Iranul a fost desemnat ca organizator al competiţiei, s-a aflat că jucătoarele riscă închisoarea dacă nu se acoperă cu vălul islamic.

Mai multe mari maestre internaţionale au anunţat că vor boicota campionatul din martie 2017 şi au acuzat Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) că nu ia apărarea jucătoarelor.

La rândul său, Comisia FIDE care guvernează şahul mondial feminin a cerut participantelor să respecte „diferenţele culturale” şi să accepte regulile cerute de organizatori.

Hijab-ul a devenit obligatoriu pentru femei în Iran, după Revoluţia Islamică din 1979, iar la respectarea acestei legi veghează „poliţia morală”, pedeapsa putând merge până la închisoare.

Într-un mesaj pe Twitter, fostul campion mondial britanic de şah, Nigel Short, a acuzat FIDE că îşi încalcă propriul statut care interzice orice discriminare sexuală sau religioasă.

Americana de origine gruzină Nazi Paikidze, fostă campioană mondială la tineret şi campioana en-titre a Statelor Unite, a reacţionat şi ea dur la aflarea veştii despre obligativitatea hijab-ului.

„Este absolut de neacceptat să găzduieşti una dintre cele mai mari competiţii de şah din lume într-un loc unde femeile trebuie să se acopere cu un hijab. Înţeleg şi respect diferenţele culturale. Însă nesupunerea poate duce la închisoare şi drepturile femeilor sunt sever restrânse.”

Nazi Paikidze a continuat:

„Pentru femeile din întreaga lume nu este sigur să concureze acolo. Sunt onorată şi mândră că m-am calificat şi că reprezint Statele Unite la Campionatul Mondial. Dar dacă situaţia nu se schimbă, cu singuranţă nu voi participa la acest eveniment.”


Pe de altă parte, Departamentul de Stat a emis o avertizare în legătură cu călătoriile în Iran, în care cetăţenii americani sunt atenţionaţi că riscă să fie arestaţi pe nedrept sau răpiţi din cauza naţionalităţii lor.

Anul acesta, FIDE a mai organizat un concurs de Grand Prix în Iran, unde şahistele de asemenea au fost obligate să poarte hijab, în ciuda protestelor.

FIDE se află într-o stare de incertitudine, după ce preşedintele său, excentricul miliardar Kirsan Iliumzinov, a fost plasat pe lista persoanelor supuse sancţiunilor Statelor Unite, fiind acuzat că face afaceri cu preşedintele sirian Bashar Al-Assad.