În decembrie, preşedintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte.

Dar liderul de la Kremlin a spus că până la finalul acestui an sau în primul trimestru al anului viitor, lucrările să fie finalizate și gazoductul să fie funcțional.

Vladimir Putin a mai declarat că Rusia „cu siguranță” va putea să finalizeze Nord Stream 2 fără ajutor străin

Statele Unite au sancționat luna trecută navele care participau la construcția gazoductului Nord Stream 2, format din două linii paralele pe o distanță de 1.230 de kilometri, din Rusia până în nordul Germaniei, pe fondul acuzațiilor că acest proiect ar putea afecta securitatea energetică europeană și ar putea crește influența Moscovei.

Angela Merkel a explicat că nu este de acord cu abordarea Statelor Unite legată de sancțiuni

Cancelarul Germaniei consideră proiectul ca fiind legitim și spune că ar trebui să fie terminat. Senatorul american Ted Cruz, unul dintre autorii proiectului de lege care sancționează Nord Stream 2, susține că Washingtonul a procedat la sancționarea vaselor care participă la construcția gazoductului fiindcă Rusia nu ar avea tehnologia necesară pentru a putea amplasa conducte la mare adâncime în mare. Oficialii ruși au spus luna trecută că vor trimite o navă în Orientul Îndepărtat pentru a putea finaliza conducta. Cu toate acestea, au recunoscut că vasul va trebui mai întâi să fie modernizat.

Făcând abstracţie de Nord Stream 2, Germania şi alte state europene “sunt interesate să-şi diversifice aprovizionarea cu gaze naturale şi vor continua să acţioneze în această direcţie”, a declarat Merkel. Luna trecută, consorţiul Nord Stream 2 AG, care este în spatele gazoductului cu acelaşi nume, a informat că mai sunt de amplasat aproximativ 160 de kilometri din conducta de gaze care va face legătura între Rusia şi Europa, potrivit agerpres.ro.

Companii europene sunt interesate de proiectul Nord Stream-2

În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Conducta Nord Stream 2 era preconizată să devină operaţională la finele lui 2019, însă numeroase obstacole au împiedicat până acum finalizarea proiectului. Abia la sfârşitul lunii octombrie s-a obţinut acordul din partea Guvernului danez pentru ca gazoductul să îi traverseze apele. Acest aspect, alături de sancţiunile SUA, riscă să întârzie şi mai mult punerea în funcţiune a gazoductului.