Evenimentul Zilei > Politica > Saga desemnării procurorului european. „Este o situaţie dificilă”
Saga desemnării procurorului european. „Este o situaţie dificilă”

Saga desemnării procurorului european. „Este o situaţie dificilă”

Eforturile autorităților europene de a găsi un procuror-șef european au devenit absurde, scrie publicația Politico.

Niciunul dintre cei doi candidați rămași în cursă, Laura Codruța Kovesi și Jean-François Bohnert, nu sunt susținuți de propriul guvern, dar amândoi își doresc funcția. Al treilea candidat rămas este Andrés Ritter din Germania.

Publicaţia scrie că Franța a anunțat că retrage sprijinul pentru Bohnert prin Dacian Cioloș, liderul român al grupării centriste Renew Europ, care include şi partidul lui Emmanuel Macron. Franţa nu şi-a anunţat oficial schimbarea de poziţie, iar Bohnert nu s-a retras din cursă.

Oficiali francezi, sub protecția anonimatului, au confirmat apoi că Parisul intenționează să o susțină pe Kövesi, declarând că această mișcare ar ajuta la deblocarea procesului de la Bruxelles și va avansa pregătirile pentru a pune în mișcare Parchetul UE (EPPO),  care ar trebui să devină operațional până la sfârșitul anului 2020.

 

De asemenea, mișcarea este utilă pentru Macron. El își va permite să se prezinte drept liderul Europei Occidentale care a împins Europa Centrală și de Est într-un loc de top în UE.  Acest lucru este deosebit de valoros pentru Macron, care nu a ascuns dorința sa de a construi o mișcare politică paneuropeană, cu un accent puternic pe atragerea tinerilor liberali, scriu jurnaliștii de la publicația Politico.

Bohnert nu sa retras din cursă. El a declarat pentru Politico că rămâne candidat pentru acest post.

 

„Toți cei trei candidați selectați ar trebui să rămână, altfel întreg procesul de selecție ar trebui să fie reluat de la zero. De aceea nu mi-am retras candidatura”, a spus Bohnert.

 

Însă, întrebat dacă dorește să mai fie procuror șef al UE, el a răspuns: „În mod clar, da.”

 

Kövesi nu a răspuns jurnaliștilor de la Politico la această întrebare, dacă își mai dorește funcția.

În pofida recentelor răsturnări de situație, o soluție rapidă pare puțin probabilă. Chiar dacă Bohnert este în mod efectiv scos din joc, un înalt oficial de la Bruxelles a spus că nu este sigur că Laura Codruța Kovesi va deveni preferata Consiliului European.

Kovesi şi Ritter au ieşit la egalitate pe locul doi în votul iniţial al Consiliului. „Este o situaţie dificilă”, a afirmat oficialul.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: