Haitele de șacali terorizează satele din Delta Dunării. Micii prădători au rămas fără prană în habitat, drept urmare atacă animalele domestice. Deși sunt omnivore preferă carnea, fiind un animal nocturn își caută hrana doar pe timpul nopții.
Populația de șacali din România, deși în scădere, reprezintă în continuare o problemă pentru mult localități din țară. În timpul nopții, zgomotul produs de sălbăticiuni este insuportabil și extrem de înfricoșător. În plus, animalele sălbatice au început să distrugă și culturile agricole.
Populația de șacali a trecut semnificativ în ultima perioadă
Autoritățile sunt depășite de invazia de șacali, iar locanicii, terorizați de zgomotul care se aude seară se de seară. Datele furnizate de Insitutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Delta Dunării estimează că în arealul protejat ar exista aprimativ 1.100 de exemplare.
Pe de altă parte, primarii contrazic această cifră și spun că populația de șacali este cu mult mai mare decât datele furnizate de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Delta Dunării. De frica sălbăticiunilor, localnicii au fost nevoiți să ia măsuri suplimentare. Și-au împrejmuit gospodăriile cu garduri ca nu cuma găinile sau recoltele să fie atacate de șacali.
Micii prădători au rămas fără hrană în habitat, drept urmare atacă animalele domestice. Deși sunt animale omnivore, preferă carnea. Fiind animale nocturne, își caută hrana doar pe timpul nopții. Șacalii pot fi recunoscuți foarte ușor, seamănă cu lupii, dar sunt mult mai mici și au botul ceva mai ascuțit.
Numărul de exmplare a crescut la peste 1.100 de exemplare
Autoritățile din Delta Dunării susțin că una din soluțiile prin care pot diminua numărul de șacali constă în organizarea unor sesiuni de vânătoare. În privința datelor statistice, în luna ianuarie a anului Administrația Rezervației Bioseferei Delta Dunării (ARBDD) a estimat numărul maxim de șacali undeva 3.500 de exemplare.
Pe de altă parte, studiul inițiat anul trecut de specialiștii Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Delta Dunării arăta ca populația de șacali nu ar număra mai mult de 1.100 de exemplare.
Evoluția populației de șacali, o problemă și în vestul țării
Evoluția semnificativă a populației de șacali a devenit o reală problemă și pentru locuitorii din vestul țării. Sălbăticiunilule și-ai extons teritoriul din cauza schimbărilor din mediul rural, modificarea habitatului natural și urbanizarea accelerată.
Antonel Pocora, primarul din comuna C.A. Rosseti atenționează că „șacalii au ajuns să mănânce până și strugurii din viile oamenilor, aceștia fiind nevoiți să le abandoneze, nu mai spun despre faptul că și-au împrejumuit grădinile ca să-și apere găinile și celelalte animale domestice".
În mai multe zone din țără localnicii s-au confrunat cu numărul mare de șacali. Pe lângă localitățile din Delta Dunării, alte comunități din vestul țării sunt terorizate de animalele sălbatice. Prezența lor a fost semnalată în Dolj, Arad și în zona Luduș, Roșiori și Tăureni.