Evenimentul Zilei > Justitie > SABOTAJ la Judecătoria Iaşi? CE S-A GĂSIT LA GUNOI va apărea la BBC, CNN şi Euronews. OPINIA PUBLICĂ este siderată
SABOTAJ la Judecătoria Iaşi? CE S-A GĂSIT LA GUNOI va apărea la BBC, CNN şi Euronews. OPINIA PUBLICĂ este siderată

SABOTAJ la Judecătoria Iaşi? CE S-A GĂSIT LA GUNOI va apărea la BBC, CNN şi Euronews. OPINIA PUBLICĂ este siderată

Ceea ce s-a întâmplat la Judecătoria Iaşi este de domeniul ştiinţifico-fantasticului.

Documente cu datele personale ale celor implicaţi în diverse procese au ajuns la pubelele de gunoi din spatele clădirii unde funcţionează Judecătoria Iaşi.

În legătură cu acest caz va fi făcută o anchetă întrucât actele ar fi trebuit arhivate, apoi distruse prin topire. Documentele conţin detalii referitoare la diverse procese, declaraţii consemnate în timpul şedinţelor de judecată, dar şi date personale ale celor implicaţi în procesele respective. Regula este ca documentele să se păstreze 20 de ani în arhiva instituţiei, după care dosarele sunt distruse prin topire.

“Dosarele, atât cele penale, cât şi cele comerciale, sunt arhivate şi duse într-un loc special, pentru că legea prevede un anumit termen de păstrare, de până la 20 de ani. Ulterior, dosarele sunt duse la topit”, a spus purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi, Cristina Vâlcu, conform Mediafax.

Coordonatorul Avocatului Poporului, Biroul Teritorial Iaşi, Carla Cozma, susţine că documentele din timpul proceselor nu pot fi aruncate "într-o asemenea manieră”: “Pot fi diverse date acolo, ale unor victime sau privind unii martori care la vremea respectivă au fost protejaţi. Nu este normal ca detaliile să ajungă în spaţiul public.”