SABOTAJ de Ziua Soarelui: Spionajul american, BĂNUIT că a provocat EXPLOZIA unei RACHETE nord-coreene

SABOTAJ de Ziua Soarelui: Spionajul american, BĂNUIT că a provocat EXPLOZIA unei RACHETE nord-coreene

O rachetă balistică nord-coreeană a explodat la câteva secunde de la lansare, duminică, în timpul unei vizite a vicepreședintelui american la Seul.

Eșecul rachetei cu rază medie de acțiune, de un tip neidentificat, lansată de la baza Sinpo, a avut loc a doua zi după o paradă militară spectaculoasă în centrul Phenianului, pentru a marca a 105-a aniversare a nașterii fondatorului Coreei comuniste, Kim Ir Sen, aceasta fiind și sărbătoarea națională, numită Ziua Soarelui.

Cu ocazia paradei, au fost arătate publicului 50 de rachete, inclusiv primele tipuri ce pot fi lansate de pe submarine.

Eșecul în cazul lansării unor rachete nu este ceva rar, nici în Coreea de Nord, nici în alte țări ale lumii, scrie Debka, dar atrage atenția asupra unor reacții foarte interesante din partea unor oficiali americani, înainte și după explozia de duminică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre aceste reacții, a Comandamentului US Pacific, a sunat așa: „Am deținut informații bune înainte de lansare și informații bune după lansare.”

Comandamentul a afirmat că a depistat și urmărit lansarea a ceea ce susține că este o rachetă balistică nord-coreeană.

Un alt oficial american a precizat: „Este un test eșuat. El s-a produs după un alt test eșuat. Nu trebuie să mai consumăm resurse în această privință.”

Afirmațiile oficialilor americani și coincidența vizitei vicepreședintelui Mike Pence în Coreea de Sud, sugerează că programele de dezvoltare a rachetelor și nucleare sunt monitorizate îndeaproape de spionajul american prin intermediul instrumentelor electronice și cibernetice.

Pe 5 aprilie, o altă rachetă nord-coreeană a suferit o defecțiune în timpul zborului, prăbușindu-se în Marea Japoniei. La sfârșitul lui martie, Phenianul înregistra un alt eșec la lansarea unei rachete.

Experții militari și din domeniul spionajului consultați de către Debka au enumerat cele mai probabile patru metode prin care Statele Unite ar fi putut provoca eșecul lansării rachetei balistice nord-coreene.

1. Sabotarea combustibilului, a sistemului de ghidare sau al sistemelor de comunicare ale rachetei, ori pe cele ale rampei de lansare.

Metode: tăierea cablurilor sau a conductelor de combustibil, modificarrea programului de zbor etc.

Posibili autori: ingineri recrutați de serviciile americane sau motivați de ura față de regimul dictatorial brutal de la Phenian.

2. Sabotarea sistemului de comandă și control al rachetei, cum ar fi modificarea comenzilor de zbor, a sistemului de aprindere, sau dându-i comanda să se autodistrugă, așa cum se întâmplă în cazurile în care se dorește evitarea unei aterizări într-o anumită zonă sau ca racheta să cadă în mâinile inamicului.

Metode: implantarea unor instrucțiuni secrete în sistemul de comandă și control, sau interferența în comenzile controlorilor de lansare nord-coreeni.

Posibili autori: echipa de control a misiunii sau ingineri militari implicați în alcătuirea programelor de comandă și control.

3. Acțiuni de război electronic împotriva sistemelor de comandă și control prin trimiterea de impulsuri electromagnetice puternice pentru a perturba comunicațiile cu racheta.

Metode: navele de război americane, avioane de supraveghere sau sateliți.

Posibili autori: Armata sau marina americană.

4. Un atac cibernetic împotriva sistemului de control al rachetei, care a schimbat comenzile electronice și a doborât racheta.

Metode: implantarea unui virus care permite atacatorilor să obțină controlul sistemului computerizat fără a fi detectat.

Posibili autori: agențiile de spionaj americane, cel mai probabil National Security Agency.