Sabin Orcan, dolarii și bătălia pentru ziarul „România liberă”

Trecerea lui Sabin Orcan pe la ziarul „România liberă” a lăsat urme adânci, atât în tirajul ziarului,, cât şi în buzunarele patronului, care îşi pusese atâtea speranţe în el. Continuăm cu prezentarea ”faptelor de vitejie” ale acestui individ, care pune etichete pe toată lumea, de la colegi de breaslă până la oricine îi deranjează interesele. Pentru a-i arăta adevarat față.

Că Dan Adamescu, patronul de atunci al „RL” a făcut ce-a vrut cu banii lui şi a numit pe cine a crezut de cuviinţă în fruntea publicaţiei al cărei patron a devenit, nu-i poate nimeni reproşa. Banii omului. Dar că, din cauza unor neprofesionişti şi a bătăliei dintre ei, care să lingă mai tare, unul dintre cele mai importante ziare ale României de după 1989 a căzut victimă, este o problemă a întregii societăţi şi, dacă vreţi, şi a istoriei presei române. Am să arăt în acest articol de ce spun asta.

În 22 decembrie 1989, în acea zi de iarnă fierbinte, în fruntea ziarului a venit jurnalistul Petre Mihai Băcanu. Nu întâmplător. Băcanu ieşise  în acea zi din arestul Securităţii din Rahova, eliberat de către revoluţionari. Jurnalistul fusese închis în beciurile Securității pentru că la începutul lui 1989, împreună cu Anton Uncu, Mihai Creangă, dar şi inginerul Ştefan Niculescu Maier, maistrul tipograf Alexandru Chivoiu, matriţe­rul Nicolae Neacşu şi economista Elena Gheor­ghe încercaseră să scoată un ziar ilegal împotriva lui Ceauşescu şi a regimului său. Astfel, după ’89, „România liberă”, avându-i în frunte pe cei trei dizidenţi, a devenit cel mai important ziar de opoziţie din România post-revoluţionară.

Sub patronajul lui Dan Adamescu, ziarul a devenit mult mai angajat în bătălia pentru dezvăluirea abuzurilor.

Unii puternici ai zilei, Victor Ponta & Co ( la aceea vreme de partea Binomului DNA), cu ajutorul celebrei Laura Codruța Kovesi și a lui Florian Coldea, au reacționat. Așa că l-au înglodat în dosare penale, instrumentate de DNA. Adamescu şi fost arestat, de altfel, găsindu-și sfârșitul într-o mașinărie care avea drept scop distrugerea sa.  Miza "România Liberă" era importantă pentru politicieni, iar soarta familiei Adamescu era legată de ziar.

Petre Mihai Băcanu nu a acceptat acest compromis şi s-a retras de la conducerea ziarului. Dan Adamescu a încercat atunci să-l aducă în fruntea lui pe Rareş Bogdan.  În acele condiţii, nici Rareş Bogdan nu a vrut să preia ziarul.

Atunci a apărut în scenă Sabin Orcan. Îi promitea lui Dan Adamescu că el va fi cel care se va lupta pe viață și pe moarte cu Laura Codruța Kovesi. Aăa că a fost înscăunat în calitate de director editorial. Directorul general de atunci al societăţii comerciale care edita ziarul, Adrian Rus, a fost şi el înlăturat. Deşi doar responsabil cu conţinutul, Sabin Orcan a devenit stăpân peste publicaţie. Folosind-o în scop personal.

 Cafteala pe pupat anti-anticorupția

Primul lucru pe care l-a făcut Sabin Orcan/Borcan a fost să-i înlăture pe cei care i-ar fi putut fi concurenţi. Nu la calitatea de jurnalist, ci la cea de executanţi întocmai şi la timp. Numai că ”Șeful” nu era pentru toți același.

Aşa că prima victimă a lui Sabin Orcan a fost Ondine Gherghuţ, senior editor la „RL”.  Se întâmpla la sfârşitul lui februarie 2017. „Am fost anunțată joi că dl director editorial Sabin Orcan mi-a reziliat contractul, iar motivul ar fi fost faptul că sunt apărătoarea anticorupției și a DNA. Precizez că dl Orcan nu m-a anunțat oficial că mi-a fost întreruptă colaborarea de peste 10 ani la România Liberă”, a scris la vremea respectivă Gherguț, pe Facebook.

De fapt, prima fusese Sabina Fati, eliminată tot de același director editorial-jucător.

Sabin Orcan era la acel moment un manager de presă care concedia din motive de atitudine pro-DNA.

Concedierea lui Ondine Gherghuț se petrecea la doar câteva zile de la rezilierea contractului altui aterizat fără paraşută în presă, Mălin Bot. “De ieri seara, nu mai sunt nici redactor-șef pe online, nici jurnalist la România liberă, decizie impusă de Alexander Adamescu, fiul milionarului Dan Adamescu, peste capul tuturor, fără să am o explicație foarte clară.Singurul lucru ar fi că am participat, duminică, la protestul de la Timișoara, unde am ținut și un discurs”, a spus Mălin Bot, pentru paginademedia.ro.

Răzvan Chiruță, redactorul-șef al ziarului la vremea aceea, a explicat că nu era vorba decât de o restructurare. O minciună de presă care trebuia să-l acopere pe Sabin Orcan. Acesta ca director editorial la România Liberă, a confirmat că a fost vorba de o reducere de costuri, mințind din nou.

Câteva luni mai târziu, Mălin Bot începea un război pe facebook cu fostul lui șef de la Adevărul de seară și România liberă, pe care l-a acuzat de jocuri murdare în urma cărora și-a cumpărat o mașină de lux.

Pe banii de salarii ai angajaților ziarului care erau neplătiți cu lunile. Managerul Sabin Orcan însă nu avea problema asta. Gurile rele vorbeau despre un contract de 70.000 de dolari, poate că mai mult, cert este că acesta se împăuna cu un BMW nou-nouț.

Banii au jucat un rol important în viziunea sa editorială. Pe lângă BMW-ul nou-nouț se pare că a existat și un contract extrem de generos. Numai că în octombrie 2017, Sabin Orcan a fost concediat de Alexander Adamescu. A lăsat în urmă un munte de datorii, angajați neplătiți și în semn de mulțumire a plecat spre noul proiect "Newsweek" cu o grămadă de angajați.

Găsise un alt finanțator generos.

Reducere de costuri la angajaţi, nu la şefi

Exemplul cel mai frapant despre felul în care s-au făcut reducerile de costuri este ediţia de Dobrogea a „Rl”, condusă de jurnalistul Lucian Cristea. Exista la Cosntanţa o subredacţie, care producea bani. Era rentabilă, adică. Numai că banii scoşi din publicitate mergeau direct în conturile societăţii de la Bucureşti. Iar redactorii şi restul personalului de la Constanţa erau plătiţi din două în trei luni de Orcan, şi atunci dacă făceau scandal.

După douăzeci şi cinci de ani de muncă la „România liberă”, Orcan i-a reziliat contractul lui Lucian Cristea, fără nici un fel de explicaţie. Şi ca să reducă de tot costurile, nu i-a mai dat nici salariile restante pe ultimele trei luni, adică aproape 20.000 de lei. Bani pe care jurnalistul nu i-a mai văzut nici până în ziua de azi. Şi nici nu o să-i mai vadă niciodată, pentru că societatea a intrat în faliment.

Asta în timp ce Sabin Orcan şi trupa adusă de el, în frunte cu traseistul Mircea Marian,  îşi luau, lună de lună, salarii ameţitoare pentru că făceau un ziar tipărit și online de care, încet-încet, vechii cititori se despărțeau fiindcă nu se mai regăseau în conținutul și spiritul ”României libere” .

Până când a decis să mai tragă o țeapă. Patronilor. Ca să devină patron de presă la rândul lui.

Dar despre asta într-un articol viitor.

Dacă vreți să recitiți cum Sabin Orcan și-a falsificat biografia, punându-și în dreptul numelui său o diplomă de studii pe care nu o are, citiți AICI