Evenimentul Zilei > Sport > Sabin, fotbalistul cu traista-n băţ
Sabin, fotbalistul cu traista-n băţ

Sabin, fotbalistul cu traista-n băţ

Fratele cel mic al lui Adrian Ilie este foarte aproape de a intra în Cartea Recordurilor. Sabin se pregăteşte să semneze, la 32 de ani, cu a 20-a echipă din carieră!

Fotbalistul Sabin Ilie şi-a propus, se pare, să intre în celebra „Guiness Book“. Ultima oară la divizionara secundă Dunărea Giurgiu, atacantul a plecat în urmă cu mai multe săptămâni în China, în căutarea celui de-al 20-lea club din cariera sa. Aflat într-o situaţie financiară delicată din cauza divorţului cu cântec de Nicoleta, fosta sa soţie, Sabin încearcă acum să strângă bani albi pentru zile negre.

Nu puţini au fost cei care au spus că Sabin a fost mult mai talentat decât fratele său, Adrian. Nu a dovedit însă niciodată asta. Dacă Adrian, supranumit „Cobra“, a jucat la cel mai înalt nivel, disputând chiar şi o finală de Liga Campionilor în tricoul spaniolilor de la Valencia, Sabin şi-a dobândit faima de eternă speranţă. „Îmi place prea mult viaţa“, a declarat în repetate rânduri Sabin, printre cunoscuţi.

A vrut să revină la Steaua

Caracter rebel încă din copilărie, Sabin a avut nenumărate şanse de a-şi etala enormul potenţial. Cărat în spate uneori chiar de fratele său, mezinul familiei Ilie a fost abandonat, în ultima vreme, de mulţi dintre apropiaţi. A rămas fără avere, deşi bani a avut cu carul. De la o viaţă de huzur, în care îşi permitea chiar şi maşini de lux personalizate, Sabin a ajuns acum să umble cu traista-n băţ prin China, în căutare de lucru. În România uşile i s-au închis în nas. Ultima oară a păţit acest lucru chiar la Steaua, echipa la care a devenit celebru. În această iarnă, el a încercat un come-back spectaculos, dar Gigi Becali i-a retezat elanul.

L-a „persiflat“ pe Strizu

Sabin Ilie a început fotbalul la Extensiv Craiova, în oraşul natal, dar – ca şi fratele său – nu a evoluat niciodată la Universitatea, echipa-fanion a Olteniei. În 1994 a ajuns la FC Braşov, unde şi-a dat încă de la început în petec. Sabin l-a atacat pe veteranul Leo Strizu, om respectat sub Tâmpa, căruia i-a strigat, la un moment dat: „Băi, boşorogule, văd că nu mai poţi! Ia să treci la echipa a doua, că de mâine eu sunt titular!“. Avea doar 19 ani. Remarcat de antrenorul Ţiţi Dumitriu, Sabin a ajuns la Steaua, unde a cucerit titlul de golgheter al Diviziei A. Geloşi pe rivalii de la Galata, care îl aveau deja în lot pe Adrian Ilie, turcii de la Fenerbahce l-au cumpărat pe Sabin.

Prietenul Okocha

Plin de bani, Sabin se distra atât în afara gazonului, cât şi pe teren. Îl adusese la exasperare pe nigerianul Jay-Jay Okocha, supervedeta lui Fener. La fiecare antrenament, românul făcea câte un pariu cu fotbalistul de culoare, pe care acesta din urmă îl pierdea. Marcel Ilie, zis „Motanul“, tatăl lui Sabin şi al lui Adrian, povestea acum câţiva ani că trucurile erau învăţate de la el.

„Îi spunea lui Okocha că nu e în stare să-i dea gol de la punctul de la 11 metri şi, după ce făceau pariul, fugea în poarta ailaltă. Îl punea pe nigerian să-i dea gol de la peste 60 de metri“, povestea „Motanul“. Altădată îl provoca pe nigerian la şuturi de la doar 3-4 metri, spunându-i că nu are cum să-l învingă. După ce băteau palma, Sabin întorcea cu spatele poarta mobilă de antrenament!

Colecţia olteanului

Oficialii lui Fenerbahce s-au plictisit repede de Sabin şi l-au trimis la „reeducare“, la Kocaelispor, după care a aterizat la Valencia, la insistenţele fratelui său, Adrian, care făcea deja furori în tricoul „liliecilor“. Olteanul nu l-a convins însă pe Mestalla şi, după un scurt sejur la Lleida, s-a întors acasă, la Steaua. Au urmat FC Naţional, Energie Cottbus, Poiana Câmpina, Dinamo, Debrecen, Rapid, Changchun Yatai, FC Vaslui, Jiangsu, UTA, Iraklis şi Dunărea Giurgiu. De peste tot a plecat cu scandal, după ce fusese acuzat că duce o viaţă nesportivă.

AMINTIRI

A mâncat momeala pentru peşte!

Spre deosebire de Adrian, care era un băiat cuminte, chiar prea cuminte, după cum povestesc cei care cunosc familia Ilie, Sabin a fost permanent la polul opus. Marcel Ilie povestea cum îl bătea deseori pe Sabin pentru derapajele sale. „Fugea de la şcoală, îşi făcuse un anturaj prost şi a fost chiar la un pas să se lase de fotbal“, îşi aminteşte tatăl fotbalistului. Una dintre cele mai amuzante întâmplări cu Sabin Ilie în rolul principal s-a petrecut în copilăria fotbalistului, atunci când, în drum spre pescuit, de foame, a mâncat mămăliga destinată momelilor!