De fapt, în actualitate sunt evoluţii care atrag atenţia… De exemplu, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, i-a invitat la Washington pe ministrul de externe al Azerbaidjanului, Ceyhun Bayramov, şi pe ministrul de externe al Armeniei, Zohrab Mnatsakanyan. Cei doi miniştri au acceptat invitaţia. Pompeo se va întâlni mai întâi cu Bayramov, apoi cu Mnatsakanyan.

Alături de armeni

O evoluţie supărătoare… Pentru că Statele Unite sunt unul dintre cei trei preşedinţi ai Grupului de la Minsk, creat special pentru soluţionarea problemei Nagorno-Karabah, dar care din 1992 şi până în prezent nu au găsit nicio soluţie la această chestiune. Adică, ce va mai face acum America? În orice caz intenţionează să exercite presiuni asupra Azerbaidjanului pentru ca armenii să nu aibă mai mult de suferit. În declaraţia de acum câteva zile legată de confruntările din Nagorno-Karabah, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, spunea: „Sperăm că Armenia se poate apăra pe sine în faţa Azerbaidjanului.”

Rusia urmăreşte

Nu urmăriţi cu surprindere cum Rusia, care a contribuit la încheierea de două armistiţii între aceste ţări, doar priveşte încălcarea acestora de către Armenia? După unii, această situaţie care împinge Rusia spre incertitudine în această problemă îşi are originea în implicarea Turciei. Legat de această situaţie, în presa rusă atrag atenţia abordările conform cărora Turcia sfidează influenţa Rusiei în teritoriile fostei URSS.

Rolul Turciei

Iar cotidianul Izvestia publică o părere a unui analist politic din Turcia: „Rezultatul conflictului din Nagorno-Karabah va stabili dacă se va consolida sau nu influenţa geopolitică a Turciei şi dacă va deveni sau nu adversarul din regiune al Rusiei.” Pe de altă parte, criticând sprijinul pe care Turcia îl acordă Azerbaidjanului, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a susţinut într-un interviu acordat radio WBS că intervenţia Turciei, oferind resurse Azerbaidjanului, va favoriza creşterea riscului, precum şi intensificarea războiului din Nagorno-Karabah. Editorial de Mehmet Barlas (Rador)