Sabah: Îngrijorarea Iranului și căutarea oportunității

Sabah: Îngrijorarea Iranului și căutarea oportunității

Dimensiunile strategice ale dezbaterilor referitoare la Turcia sunt folosite ca un element de dispută politică internă.

De fapt, pe orice aspect diplomatic ați pune astăzi degetul, veți vedea că majoritatea țărilor interacționează și prin intermediul evoluțiilor politice interne. Așa cum nici SUA nu reușesc să creeze o perspectivă de politică externă corectă, din cauza disputelor interne, tot din motive similare și Iranul ar putea să își ducă sentimentul anti-turcesc la cote exagerate.

În astfel de perioade de incertitudine, cel mai rațional lucru este să rămâi liniștit. Dacă vă dă peste cap o simplă poezie, se va vedea clar că sunteți slabi.

Situația este foarte clară. De-a lungul istoriei, Iranul și Turcia, doi actori importanți în regiune, au avut relații în general tensionate. Însă aceeași istorie ne-a arătat că Iranul și Turcia nu s-au avântat într-un război o lungă perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există o competiție regională. Însă nu se transformă într-un conflict fierbinte.

După câte pot vedea, atitudinea Turciei se ghidează după aceste realități. Nu are nicio intenție să își facă dușman Iranul, în mod deschis. Însă își dă seama că în toate domeniile de criză se menține o competiție serioasă. Important este să îi cunoști bine acesteia limitele.

Pentru că alunecarea acestei competiții spre alte dimensiuni ar fi o situație pe care nu și-o dorește niciuna dintre părți.

Însă cred că Iranul se gândește că în curând, în urma victoriei lui Biden, va putea profita de noi oportunități.

La fel ca în perioada Obama, Biden ar putea încerca să își normalizeze relațiile cu Iranul și ar putea înnoi acordul nuclear. În mandatul lui Obama, multe i-au mers bine Iranului. De exemplu, și-a sporit mult puterea regională. Însă dacă Iranul se gândește că perioada Obama se va repeta întru totul, face o mare greșeală.

Între anii 2013-2016, Iranul și-a găsit un spațiu mare de manevră. Însă acest lucru era legat de o situație specială din cadrul relațiilor Turcia - SUA. Însă acum nu mai există acea relație. Turcia și-a construit o politică pentru Orientul Mijlociu în mod independent față de Statele Unite și a obținut multe victorii. Poziția ei este sigură. În plus, am putea vedea că, dacă SUA dau un spațiu mai mare de manevră Iranului, ecuațiile regionale s-ar putea înnoi complet. Este posibil ca țările care fac astăzi afaceri cu America să trebuiască să se îndepărteze brusc de America și poate vor dori să formeze o coaliție împotriva Iranului. Fără discuție, Turcia va fi cel mai puternic actor al acestor ecuații.

Ar fi bine pentru noi toți dacă Iranul și-ar face calculele în conformitate cu aceste noi condiții. Însă din păcate, nu transmite semnale că ar face acest lucru. Este mai mare posibilitatea să urmărească un optimism pe care și-l creează în momente de îngrijorare.

Autor Hasan Basri Yalçın

Traducere Florin Matei, RADOR