Primul website al Cimitirului Eternitatea din Iaşi a fost lansat, sâmbătă, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, şi a mai multor personalităţi ieşene.
Pagina web www.eternitycemetery144.ro este dedicată celor mai importante personalităţi înhumate în acest loc, printre care scriitorul Ion Creangă, poetul George Topârceanu, istoricul şi omul politic Mihail Kogălniceanu, care a fost prim ministru al României şi ministru al Afacerilor Externe, fostul primar al Iaşiului şi ministru Gheoghe Mârzescu, poetul Vasile Pogor, de asemenea fost primar al Iaşiului, sociologul Petre Andrei, fost ministru al Educaţiei, fizicianul şi inventatorul Ştefan Procopiu, poeta Otilia Cazimir, chimistul Petru Poni, care a fost şi ministru al Cultelor şi Instrucţiunii şi primar la Iaşiului, poetul Cezar Ivănescu, şi pictorul Sabin Bălaşa.
Evenimentul a fost organizat de Societatea de Studii Istorice din România, ca parte a proiectului "POST-Eternity 144" şi co-finananţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural (AFCN).
"Website-ul promovează cimitirul "Eternitatea" ca spaţiu cultural important pentru memorializarea trecutului. Este primul website al cimitirului ieşean, al cărui punct central îl reprezintă harta interactivă în care sunt marcate 50 de monumente funerare importante, care sunt prezentate şi video de către o echipă de specialişti din diverse domenii. Website-ul integrează şi o bază de date despre personalităţile înhumate în cimitirul Eternitatea. Prin activităţile sale, proiectul "Post Eternity - 144" recuperează o parte a memoriei comunităţii, într-o manieră uşor de accesat, folosind noile instrumente media pentru a semnifica importanţa patrimoniului", au precizat organizatorii într-un comunicat de presă.
Lansarea website-ului www.eternitycemetery.ro a fost urmată de un tur ghidat de specialişti pe aleile cimitirului ieşean.
Proiectul va integra şi două prelegeri destinate elevilor în spaţiul neconvenţional al cimitirului, susţinute de profesori prestigioşi din învăţământul preuniversitar ieşean, denumite "Ora de Istorie" şi "Ora de Literatură". Lecţiile neconvenţionale vor fi filmate şi editate pentru a fi folosite ca material didactic util, mai ales în contextul pandemiei provocată de COVID-19.
Proiectul "POST-Eternity 144" se va închide cu realizarea unui tur ghidat în cimitirul Eternitatea pe tema "Arta monumentelor funerare".
"Cimitirul este un adevărat muzeu în aer liber, care relevă evoluţia stilurilor şi orientărilor estetice care definesc sculptura şi arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori mai mult sau mai putin cunoscuţi alcătuiesc o colecţie de artă integrată în natură. "POST- Eternity 144" este continuarea firească a proiectului "Eternity 143", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în sesiunea II din 2019 şi ulterior, nominalizat la Premiile AFCN 2019", au mai precizat organizatorii, potrivit Agerpres.