Suparata ca nu a luat premiul intai, o eleva din Buzau a decedat la scurt timp dupa serbarea de sfarsit de an scolar.
Mama fetei nu stie ce s-a intamplat, iar politia cerceteaza cauzele. Ana Maria Georgiana Lixeanu, in varsta de 10 ani si jumatate, din localitatea buzoiana Zilisteanca, a murit vineri dupa-amiaza, la cateva ore dupa serbarea de sfarsit de an. Fata era eleva in clasa a IV-a, invata foarte bine. Dar, spune mama ei, locul doi luat la sfarsit de an a dezamagit-o foarte tare.
Politia buzoiana a declansat o ancheta pentru a stabili daca fetita s-a sinucis din cauza rezultatelor la invatatura. Cauza mortii va fi aflata insa abia dupa efectuarea necropsiei. Specialistii spun ca numarul crescut de sinucideri in randul elevilor este determinat si de presiunea pe care o exercita asupra acestora scoala, dar si parintii, de-a lungul intregului an.
Unii le cer copiilor mai mult decat pot, iar altii le spun ca trebuie sa ia un anumit premiu sau nota, desi ar fi mai bine sa nu utilizeze cuvinte imperative. Rezultatele slabe la invatatura imping la sinucidere tot mai multi copii.
„Era de o sensibilitate rara”
Ana Maria Georgiana Lixeanu si-a jucat vineri, la serbarea de sfarsit de an, ultimul rol. A fost tigancusa, a dansat si a recitat. Si-a sorbit din ochi mama care a asistat la spectacol si la ceremonia de premiere a celor mai buni copii. Bucuria s-a transformat insa repede in durere. Mimica fetei i s-a schimbat cand a aflat ca nu a incheiat anul cu „foarte bine” pe linie.
„S-a ingalbenit la fata cand a vazut ca a luat premiul al doilea. Era un copil de calificativul „foarte bine” si a fost foarte dezamagita. Avea 10 pe linie, mai putin o medie de 9 (un „bine” - n.r.) la engleza si, pentru ca au mai fost doua fetite doar cu 10, ea nu a putut lua premiul intai. A fost foarte dezamagita fata. Era de o sensibilitate rara”, povesteste mama fetitei Daniela Lixeanu, o casnica de 31 de ani.
Femeia isi reproseaza acum faptul ca nu a discutat cu fata, ca nu i-a explicat ca singurul tel nu trebuie sa fie coronita: „Imi pare rau ca nu am putut comunica cu ea. Nu am certat-o. M-a intrebat daca sunt fericita si i-am raspuns ca da, dar cred ca ea m-a vazut ca, in sufletul meu, eram putin dezamagita”.
Transportata cu elicopterul la un spital din Capitala Daniela Lixeanu mai povesteste ca, odata ajunse acasa, a mers in bucatarie pentru ca trebuia sa gateasca, iar la scurt timp fetita i s-a alaturat. Mama sustine ca in scurt timp Anei i s-a facut rau:
„Am dus-o pe pat in camera ei. Avea multa saliva in gat si haraia. Nu avea aer. Am intrebat-o de ce ii era rau si-mi repeta ca nu stie. Cand a venit Salvarea, nu mai era constienta, nu ma mai recunostea. Nu aveam pastile in casa, doar o sticla de Furadan in beci, acoperita cu ceva. Dar e intacta. Au luat-o cu Salvarea si apoi, de la Judetean, au trimis-o cu elicopterul la Bucuresti, la „Grigore Alexandrescu”, unde s-a stins fata mea”.
Rezultatele au demoralizat-o Ana Maria se schimbase in ultima saptamana. „Nu era in apele ei. Ii incheiasera mediile mai devreme. Nu mai manca, voia sa fie mai mult singura. Nu mai era vioaie cum o stiam eu. Medicii banuiesc ca a luat ceva, dar nu au gasit nimic”, spune plangand Daniela Lixeanu.
Matusa copilei povesteste ca fata era foarte sensibila si nedespartita de fratele ei mai mic, in varsta de 6 ani. „Lumea vorbeste ca sora mea era prea stricta cu ei pentru ca nu ii lasa sa stea pe drum pana noaptea tarziu. Dar ea voia sa-i vada oameni si sa nu munceasca asa cum fac ei, de dimineata pana noaptea”, spune femeia.
Primul diagnostic: intoxicatie cu o substanta necunoscuta Vecinii sustin ca cei doi parinti se ocupau indeaproape de copii, dar ca ar fi trebuit sa-i dea fetitei putin mai mai multa libertate. Politia buzoiana a declansat o ancheta pentru a stabili daca este vorba despre sinucidere sau daca decesul a survenit din alte motive. Medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta, care au preluat-o pe micuta, au stabilit ca un diagnostic prezumtiv intoxicatie cu o substanta necunoscuta.
CAUZE
Parintele trebuie sa-si evalueze copilul
Goana dupa note sau dupa calificative, in cazul elevilor din clasele I-IV, presiunea exercitata de profesori si de catre parinti pot conduce la evenimente tragice, daca elevii mai sensibili nu sunt ascultati si ajutati.
Sa te sinucizi din cauza unei note poate parea o atitudine de neinteles pentru adultii care au trecut de mult de perioada testarilor. Nu insa si pentru elevii de 13-14 ani, care ajung acum mult mai repede la perioada de preadolescenta, dupa cum spune psihopedagogul Marcela Calineci, si care aud acasa sau la scoala ca „trebuie” sa intre la un liceu bun.
Stresul fiecarei note Accesul la un liceu de elita este permis numai elevilor care au medii mari la toate materiile in clasele V-VIII si care reusesc o performanta similara la examene. Cei care dau acum Testele nationale au invatat timp de patru ani pentru fiecare nota, din cauza ca repartizarea computerizata se realizeaza in functie de media la Testele nationale si cea din clasele de gimnaziu.
„Un copil de clasa a V-a imi spunea ca ii este mult mai greu decat in invatamantul primar, din cauza ca fiecare profesor da teme multe, dar niciunuia nu-i pasa de cat cere celalalt”, spune Laura Mateescu, psiholog, specialist in psihiatria copilului.
De aceea devine foarte important comportamentul parintilor pe toata perioada anului scolar. „Este normal ca parintii sa-si determine copiii sa invete, dar la fel de importanta este si maniera in care o fac”, adauga Laura Mateescu. De asemenea, un alt lucru pe care ar trebui sa-l faca parintii inainte de a le cere copiilor sa intre la un liceu foarte bun, este sa afle care este nivelul de inteligenta al acestora, sa vada cat pot sa invete si in cat timp.
„Exista copii care nu pot avea numai 9 si 10 din diverse motive, iar atunci este de preferat ca parintii sa se multumeasca si cu un liceu mai slab cu pretul sanatatii mintale a copiilor lor”, completeaza psihologul.
Presiunea scolii Mai mult decat atat, adultii trebuie sa se gandeasca la faptul ca liceul ales va fi urmat de cel mic timp de patru ani si trebuie sa stie daca va putea face fata unor standarde care de la inceput il depasesc. Pe de alta parte si parintii sunt sub presiunea scolii si a profesorilor, care chiar din prima sedinta la clasa a VIII-a sunt anuntati ca trebuie sa se pregateasca pentru ca in acest an au Teste nationale. (Eugenia Mihalcea, Roxana Lupu)