"Să lăsăm acasă jocurile de acasă"

Prezenţi la Consiliul European de primăvară, de la Bruxelles, preşedintele şi premierul nu au dat semne de opinii divergente, chiar dacă disputele din ţară sunt la ordinea zilei. Întrebat despre schimbul de scrisori pe tema taxei de primă înmatriculare, Traian Băsescu i-a rugat pe jurnalişti să lase "acasă jocurile ... de acasă" şi să nu le reia acolo, la Bruxelles. Şeful statului a mai precizat, însă, că a mai discutat, pe acest subiect, cu premierul, şi în ultimele zile, inclusiv în capitala Belgiei.

De cealaltă parte, premierul Tăriceanu s-a rezumat la a menţiona că pârghia fiscală este cea mai eficientă metodă de impunere a măsurilor pentru reducerea poluării, referindu-se astfel la introducerea taxei auto. S-a abţinut, însă de la alte comentarii pentru a nu exprima la Bruxelles opinii divergente pe un subiect de dezbatere internă.

Încălzirea globală, subiectul fierbinte al Consiliului

Liderii celor 27 de state membre UE au aborda în cadrul reuniunii de primăvară teme precum reducerea emanaţiilor de gaze cu efect de seră, dar şi gravele turbulenţe înregistrate pe piaţa financiară mondială.

"Cea mai importantă temă tratată în cadrul summitului a fost strategia Lisabona, care a fost şi adoptată. Această a doua etapă a strategiei se bazează pe patru piloni: investiţii în cunoaştere şi inovare - libertatea de circulaţiei cunoştinţelor, deblocarea potenţialului de afaceri derulate de IMM-uri, investiţiile în oameni, întărirea elementului educaţie. Pactul nostru pentru Educaţie este astfel binevenit. Cel de-al patrulea pilon este reprezentat de dimensiunea externă a strategiei Lisabona", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Făcând o paralelă între fundamentele strategiei Lisabona şi situaţia din România, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ţara noastră are ritmul de creştere cel mai ridicat dintre ţările de dimensiune medie.

"În ceea ce priveşte strategia Lisabona, nivelul de creştere economică şi de creare de locuri de muncă, România are ritmul de creştere economică cel mai ridicat între ţările de dimensiune medie", a declarat premierul.

Potrivit analiştilor, summitul de primăvară va fi neobişnuit de consensual, deoarece toate deciziile controversate sunt amânate pentru următoarele reuniuni. Liderii europeni vor discuta şi despre strategia Lisabona, care ar fi trebuit să transforme UE în cea mai competitivă economie a lumii până în 2010, prin măsuri de creştere a competitivităţii pe piaţa muncii, prin modernizarea educaţiei, cercetării şi dezvoltării.

Romano Prodi şi-a anunţat retragerea

Premierul italian (68 de ani) şi-a anunţat astăzi, la Bruxelles, retragerea de pe scena politică europeană, convins că nu va mai deţine responsabilităţi în cadrul instituţiilor UE.

Prodi a precizat, după o primă reuniune a liderilor europeni, că este "ultimul summit" la care participă.

Romano Prodi a fost preşedintele Comisiei Europene în perioada septembrie 1999- octombrie 2004.

La începutul acestei săptămâni, el şi-a anunţat retragerea din viaţa politică italiană, după alegerile legislative anticipate programate pe 13 şi 14 aprilie.

Vom reveni cu amănunte.

(17:03)