Dobanzile practicate de banci la creditele in euro pentru locuinte, acordate pe perioade de pana la cinci ani, au crescut in luna septembrie fata de luna august, potrivit datelor raporate de banci la BNR.
Costurile suportate de clienti au crescut atat in cazul creditelor vechi, dar si pentru cele noi acordate de banci. De obicei, institutiile de credit prefera sa reduca dobanzile pe care le percep la imprumuturile noi pentru a atrage mai multi clienti.
Dobanda medie practicata la creditele in euro contractate pe termen mediu (urmeaza sa fie rambursate intre un an si cinci ani) a „sarit” cu aproape un punct in septembrie fata de luna anterioara. O crestere mai mare a fost consemnata la imprumuturile contractate pe perioade mai mici de 12 luni.
Putine credite sunt luate insa pe termene atat de mici. Nici cele contractate de termen mediu nu detin o pondere importanta. Majoritare sunt cele pe termen lung. Dobanzile practicate la acestea nu au cunoscut variatii semnificative. In consecinta, dobanda efectiva medie la imprumuturile ipotecare a urcat cu 0,11 puncte in septembrie, pana la 7,97%.
In schimb, dobanda efectiva medie practicata la creditele de consum a scazut cu peste 0,6 puncte in septembrie, ajungand la 10,63%. Scaderea a fost generata de reducerea cu aproape patru puncte, pana la 6,16%, a costurilor suportate de clienti la creditele de consum noi contractate pe termen scurt (maximum 12 luni). Nici aceste credite nu au o pondere importanta in totalul imprumuturilor de consum, iar reducerea poate fi pusa pe seama succesului dobanzilor mici, fixe de obicei doar in primele trei luni.