S-a votat! Schimbări majore pentru mii de profesori. Decizia intră în vigoare
- Georgeta Petrovici
- 28 aprilie 2020, 23:21
Dacă se duc să lucreze în mediul rural, dascălii vor beneficia de prime de instalare. există însă anumite condiții. Noi beneficii apar și pentru cadrele didactice ce se pensionează.
Senatul a adoptat, marţi, în calitate de Cameră decizională, OUG 79/2019 privind unele măsuri în domeniul educaţiei. Aceasta vine cu o serie de amendamente. Primele vizează stimularea ocupării posturilor la țară.
”Cadrele didactice care se titularizează în mediul rural beneficiază în termen de un an de la ocuparea postului, prin concurs, de o indemnizaţie de instalare în cuantum reprezentând echivalentul a trei salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, cu condiţia de a preda pe post la catedră, în mediul rural, cel puţin cinci ani şcolari.
Fondurile necesare pentru plata indemnizaţiei de instalare se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cadrul didactic este obligat să restituie indemnizaţia dacă, înainte de împlinirea termenului de 5 ani, îşi schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban din motive imputabile lui, precum şi în cazul demisiei”, se arată în actul normativ iniţiat de Guvern.
Un alt amendament adoptat de Senat şi care vine să completeze OUG 79/2019 prevede că ”personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, din fonduri alocate de la bugetul de stat pentru dezvoltarea profesională şi evoluţie în carieră, precum şi pentru achiziţionarea de materiale didactice şi auxiliare didactice şi curriculare necesare procesului instructiv educativ”.
O altă prevedere e aceea că ”personalul din învăţământul preuniversitar beneficiază de asistenţă medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislaţia în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum şi de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale”. De aceleaşi măsuri urmează să beneficieze şi personalul din învăţământul superior.
Nu în ultimul rând, când vor ieși la pensie, după o vechime efectivă în învăţământ de peste 30 de ani, cadrele didactice beneficiază de o indemnizaţie ”în cuantum reprezentând echivalentul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării”, mai arată actul normativ aprobat marți. Senatorii au votat telefonic pentru acest act normativ, fiind exprimate 90 de voturi ”pentru” şi 40 ”împotrivă”.
Sursa. Agerpres.ro