Evenimentul ZileiActualitateS-a votat legea. Animalele de circ au fost INTERZISE, de azi, în România

S-a votat legea. Animalele de circ au fost INTERZISE, de azi, în România

S-a votat legea. Animalele de circ au fost INTERZISE, de azi, în România
România a devenit marți, 13 iunie, cea de-a 25-a țară din Europa care interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri. După apeoape șase decenii de spectacole de cuirc autohtone, imaginile în care tigri, lei, urși, elefanți sau alte animale sălbatice sunt forțate să execute acrobații pentru a distra publicul devin istorie.

Legea inițiată de Remus Cernea și Vier Pfoten în 2015, a fost relansată de WWF România anul acesta, după moartea celor 11 animale sălbatuice în incendiul de la Circul Globus, din luna ianuarie. WWF România a lansat un mesaj către politicieni: ”Libertate pentru animale! Locul lor este în sălbăticie, nu la circ”.  Acesta a fost susținut de peste 63.000 de iubitori de animale și natură care au semnat petiția aferentă.

“Azi e o zi importantă, nu doar pentru tigri, ci pentru toate animalele sălbatice. Dacă ne gândim că mai există mai puțin de 4000 de tigri în sălbăticie, ne dăm seama cât de important este pasul făcut acum. Inerzicerea acestor activități reduce un pic din presiunea pe efectivele de animale sălbatice aflate în libertate, eliminând o parte din cererea de piață. Niciun tigru, leu, urs sau elefant nu va mai avea de suferit în România, doar pentru distracția câtorva persoane. Niciunul nu va ajunge în circuri din România și nici circurile ambulatorii nu vor mai putea veni în țara noastră cu aceste animale. Societatea noastră, din fericire, evoluează, asta au arătat și zecile de semnături pentru protejarea animalelor din circuri. În plus, se pare că folosind această presiune a societății și legile pot evolua”, a declarat Magor Csibi, director WWF România.

Deși în 2015 propunerea legislativă a primit vot negativ de la senatori, legea a trecut cu vot pozitiv în toate comisiile de specialitate în Camera Deputaților, astfel că marți, 13 iunie, a fost votată de plen. Potrovit textului noului act normativ, ”se interzice folosirea animalelor vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, dacă sunt născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare”. Dacă animalele sunt în responsabilitatea unor instituții publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de intrarea in vigoare a legii. (Sursa foto: WWF Romania)


Accesează: