China a marcat cu mult fast împlinirea a 70 de ani de la proclamarea regimului comunist. Fix 70 de lovituri de tun au fost trase în imensa Piaţă Tiananmen, din centrul Beijingului, loc încărcat de emoție și încă extrem de sensibil în memoria comunității internaționale. Acolo, în 1989, demonstraţiile studenţilor care cereau mai multă libertate au fost înnăbușite în sânge, Armata trecând cu tancurile peste manifestanți!

Președintele Xi Jinping, purtând un costum Mao de culoare închisă, a trecut în revistă trupele militare fiind plimbat într-o maşină decapotabilă, scrie The Guardian. Și a avut ce vedea, căci Partidul Comunist s-a străduit să organizeze una dintre cele mai impresionante parade din istorie – 15.000 de soldaţi, sute de tancuri, rachete şi avioane de luptă! Deloc surprinzător, la festivitate au luat parte oameni aleși cu mare atenţie, accesul pe Bulevardul Păcii Eterne fiind restricționat.

Mesajul lui Xi Jinping către trupele militare: „Înainte!”

În discursul ţinut discursul la Poarta Tiananmen exact pe același loc în care Mao Zedong proclama Republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949, actualul lider al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, i-a îmbărbătat pe soldați și a transmis un mesaj clar celorlalte superputeri militare ale lumii: „Nimic nu poate zdruncina fundamentul marii noastre naţiuni. Nimic nu poate împiedica naţiunea şi poporul chinez să meargă înainte!”.

Sub dictatura lui Xi Jinping, China a devenit a doua mare putere economică a lumii, iar unele voci vorbesc chiar că va depăși Statele Unite în următorii ani. Totuși, acest statut a fost câștigat nu fără sacrificii, războiul deocamdată comercial cu America lăsând urme serioase în bugetul țării.

De remarcat că parada organizată în Piața Tiananmen vine fix în cel mai nepotrivit moment, când protestele cetățenilor din Hong-Kong au atins un nivel de neimaginat, cu milioane de oameni ieșite pe străzi.