S-a stins o mare doamnă

Actriţa Dina Cocea, în vârstă de 96 de ani, va fi îngropată joi la Cimitirul Bellu.

Una dintre cele mai distinse şi frumoase doamne ale scenei româneşti, actriţa Dina Cocea, a încetat din viaţă, în noaptea de luni spre marţi, în urma unui stop cardiac, la vârsta de 96 de ani, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde fusese internată în urmă cu câteva zile.

"Pe 23 noimbrie a fost internată la noi, în comă. Suferea de o infecţie respiratorie pe fondul unei patologii cardio-vasculare. Nu a răspuns la tratamentul administrat, a făcut stop cardiac, însă nu a putut fi resuscitată", a declarat pentru EVZ, Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca. Trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus joi în foaierul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), între orele 10.00 şi 13.00, iar înmormântarea va avea loc în aceeaşi zi, la cimitirul Bellu.

Demnă şi aristocrată

"A fost o prezenţă aristocratică şi autentic culturală, un om minunat, cu o activitate de peste 70 de ani în teatru", a spus regizorul Sanda Manu, care i-a fost elevă şi colegă de breaslă.

Dintr-o familie de artişti, fiică a scriitorului N. D. Cocea şi a actriţei Alice Cocea şi soră a lui Tantzy Cocea, a fost soţia cunoscutului dirijor Mihai Brediceanu, care a decedat în 2005.

Dina Cocea a fost un fin pedagog, asemănată prin profesionalism şi stricteţe cu Lucia Sturdza Bulandra. A fost lectorul  şi profesorul generaţiei de aur de regizori şi actori printre care Sanda Manu, Valeriu Moisescu, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Dumitru Dinulescu, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru.

Dinică a mărturist că a avut privilegiul de a fi studentul Dinei Cocea în 1957. "Am colaborat timp de cinci ani şi îi păstrez o amintire extraordinară. O mare, mare doamnă", şi-a amintit actorul.

"Nu exista bărbăt s-o vadă şi să n-o viseze"

Apropiaţii spun că actriţa era foarte cochetă, elegantă, de o rară frumuseţe. O prezenţă luminoasă.  Spunea "mă duc să mă refac", când voia să-şi refacă machiajul",  a povestit unul dintre prieteni.

"Eu n-am văzut-o în plenitudinea perfecţiunii sale feminine, dar am înţeles că, în perioada ei de glorie, nu exista bărbat care să n-o vadă într-un spectacol şi apoi să n-o viseze",  a spus Florin Zamfirescu, potrivit Mediafax.

Actriţă, dramaturg, iniţiatoarea unei companii teatrale în plin război, observatoare atentă a fenomenului teatral, chiar şi după retragerea din lumina reflectoarelor, Dina Cocea a ţinut întotdeauna la ţinuta ei, remarcându-se printr-o ireproşabilă eleganţă, se spune într-un comunicat al Teatrului Naţional.

Atitudine regală

Celebra actriţă şi-a făcut studiile de actorie la Paris, debutând în capitala Franţei, în 1934, şi apoi, în 1935, la Teatrul "Comedia" din Bucureşti, în spectacolul "Adevăratul Iacob".

A avut norocul să joace alături de mari nume ale teatrului românesc: Ion Iancovescu, Lucia Sturdza Bulandra, Tony Bulandra, V. Maximilian, George Vraca, Fory Etterle şi sub îndrumarea unor regizori importanţi: Sică Alexandrescu, Victor Ion Popa, Ion Sava. A interpretat roluri de neuitat în dramaturgia clasică, românească şi universală, la care s-au adăugat numeroase roluri în film şi nenumărate înregistrări la radio şi televiziune.

Elisabeta din „Maria Stuart"

În teatru, unele dintre cele mai deosebite roluri ale sale au fost cele din: „Hoţii” de Schiller, „Tartuffe” de Moliere, „Doamna lui Ieremia” de Nicolae Iorga, „Din jale se întrupează Electra” de Eugene O'Neill, „Furtuna” de Ostrovski - toate pe scena Naţionalului bucureştean, la care se adaugă rolurile din „Ferma” de David Storey - la Teatrul „Bulandra”. Rolul la care a ţinut cel mai mult şi i-a adus cele mai mari satisfacţii a fost cel al reginei Elisabeta din „Maria Stuart” de Schiller. „A jucat roluri de adevărate doamne, pentru că avea o atitudine regală, printre care Regina Elisabeta, Elmire în "Tartuffe,  Ana Maria, în "Muşatinii", rolul mamei în "Ferma", spectacol montat de mine la televiziune”, povesteşte Sanda Manu.

Peste 100 de roluri în 70 de ani de carieră

A fost distribuită în peste 100 de roluri, multe pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.  Între 1941 şi 1949 a fost director la Teatrul Nostru, o companie înfiinţată de ea, şi la Studioul Teatrului Nostru, după care, între 1952 - 1962, a fost Decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti. A avut vreo zece roluri în filme, debutând în 1939, în filmul "O noapte de pomină" şi continuând cu epopeile istorice "Neamul Şoimăreştilor", "Ştefan cel Mare", "Cantemir" şi "Iancu Jianu". 

Ultima apariţie a ei pe scenă a avut loc la Teatrul Naţional Bucure?ti, în 1989, în spectacolul "Ana-Lia", al cărui text era semnat chiar de ea.

Dina Cocea a fost şi un remarcabil reprezentant al României la congrese internaţionale organizate la ONU şi UNESCO. Vreme de zece ani a fost Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale. UNATC i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.