Elisabeta Lăsconi - absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti (1980), doctor în litere (1998) la aceeaşi universitate cu o teză despre opera lui Sorin Titel. După absolvire a predat limba şi literatura română în Capitală, iniţial la gimnaziu, ulterior în licee de prestigiu (Colegiul „I. L. Caragiale” şi, în prezent, Colegiul German „Goethe”). În regim de colaborare, a predat şi la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Teza de doctorat a publicat-o în 2000 în două volume (Oglinda lucioasă, oglinda aburită şi Sorin Titel, Ciclul bănăţean).
Elisabeta Lăsconi a fost coautor la seria de manuale alternative de literatură pentru liceu, realizate după noile programe, din 1999, şi autor de cărţi auxiliare pentru liceu, contribuind la noua abordare a predării disciplinei. A publicat studii introductive, prefeţe şi postfeţe la opere de referinţă din literatura română şi literatura universală şi peste 400 de articole. Era o participantă neobosită la sesiuni de comunicări ştiinţifice, colocvii şi simpozioane, lucrările prezentate fiind incluse în volume colective. Între 1990 şi 2000 a publicat cronici, eseuri şi comentarii în revista „Caiete critice”. O adevărată devoratoare de literatură universală, pasionată de jurnalismul cultural, a colaborat constant la „Adevărul literar şi artistic” (dec. 2001 – mart. 2005), iniţiind serii care s-au bucurat de un mare interes de public: „Cei fără nume pe copertă” (interviuri cu traducători), „Cărţi pereche” (eseuri comparatiste), „Arta din carte” (muzica, pictura…). Din 2005 a publicat în „România literară” şi „Cultura”. Susţinea rubrica săptămânală „Ficţiune la feminin” în „Ziarul de duminică” (supliment online al „Ziarului Financiar”) şi o altă rubrică de eseuri comparatiste, „Cărţi paralele”, în revista „Viaţa românească”. Era o prezenţă constantă la mese rotunde şi prezentări de autori români, dar, mai ales, ale unor autori străini invitaţi la Bucureşti pentru lansarea cărţilor traduse. (Extras din George Marcu, Personalităţi feminine contemporane din România. Cuvânt-înainte: Acad. Eugen Simion, Editura Meronia, Bucureşti, 2013).
Denisa Comănescu, directorul Humanitas Fiction, a scris câteva rânduri în amintirea prietenei sale de-o viață, Elisabetei Lăsconi
„A trecut în neființă prietena mea Elisabeta. Cunoscută sub semnătura Elisabeta Lăsconi ca autoare de eseuri, cronici și articole de critică literară, sub numele de Elisabeta Roșca ca emerită profesoară de literatura română la Colegiul Goethe din București și drept Elisabeta Lăsconi Roșca pe copertele unor manuale de limba și literatura română pentru colegiu. Luna trecută i-a apărut a treia carte la Editura Meronia, o culegere de 40 de eseuri comparatiste cum nu a făcut nimeni până la ea, “Cărți pereche în literatura română și universală”. A trăit în literatură și pentru literatură: cu efervescență, cu pasiune nesfârșită. A fost cel mai bun om pe care l-am cunoscut și de care m-a legat o lungă și profundă prietenie. Cu o rară decență a luptat cu boala cea necruțătoare până în ultimele clipe”.
Dumnezeu s-o odihnească în pace pe Elisabeta!
Trupul va fi depus astazi la Biserica Precupetii Noi din strada Ernest Broșteanu. Slujba de înmormântare va avea loc marți, ora 12, la Biserica Precupetii Noi, iar înmormântarea va fi marți, la ora 13.30, în incinta cimitirului Bisericii Evanghelice Lutherane, Șos. Giurgiului, nr. 4, Sector 4.
LĂSCONI, Elisabeta (n. 2 febr. 1957, Densuş, jud.Hunedoara - d. 27 febr. 2016, Bucureşti)