Deputatul socialist din Republica Moldova, Vlad Bătrâncea, este autorul gestului prin care a dorit să protesteze faţă de o iniţiativă a Ministerului moldovean al Educaţiei, conform PRO TV Chişinău.

Astfel, partidul din care face parte şi Bătrâncea contestă un ordin semnat de ministrul Educaţiei, Corina Fusu, privind distribuirea în şcoli a unei hărţi a "Regatului României din anul 1930". Această hartă este recomandată ca material didactic pentru disciplina "Istoria românilor şi universală".

"Ce sunt prostiile astea? Nu mai spun că vă bateţi joc de copiii noştri cu bacalaureatul şi aşa mai departe, cu ceea ce se întâmplă în şcolile noastre. Cu ce ocazie se vine cu astfel de iniţiative în toate şcolile?! Acest lucru se numeşte promovarea deschisă a unionismului. Eu vreau să spun că noi lucrul acesta nu îl vom permite. Nu vă jucaţi cu focul! (…) Acest lucru nu va fi permis. Noi suntem stat independent Republica Moldova. Mesaj către românii de peste Prut: noi suntem prieteni, suntem vecini, vă stimăm, sunteţi stat independent; stimaţi-ne şi voi pe noi, ca stat independent, suveran, Republica Moldova", a precizat Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor.

Gestul ruperii hărţii a generat un scandal între liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu şi deputaţii socialişti şi comunişti. Toate acestea s-au întâmplat în contextul în care Partidul Comunist şi Partidul Socialist se opun iniţiativelor de reunire a Republicii Moldova cu România.