S-a spart „buboiul” din fotbal!

S-a spart „buboiul” din fotbal!

LOVITURĂ DE TEATRU. Procurorii DNA l-au reţinut ieri pe Cornel Penescu, patronul echipei FC Argeş, învinuit că ar fi mituit cu mii de euro anumiţi arbitri.

Mizeriile existente de ani întregi în arbitraj, dar împotriva cărora nu s-a luat până acum nicio măsură, au dat pe-afară. La Piteşti, Cornel Penescu, patronul prim-divizionarei FC Argeş, a fost reţinut ieri, pentru 24 de ore, de către procurorii DNA. După mai multe ore petrecute în arestul IPJ Argeş, Penescu a fost adus azi-noapte, din nou la sediul DNA, cu cătuşe la mâini, pentru noi audieri.

Concomitent cu reţinerea omului de afaceri, anchetatorii au descins ieri la sediul Federaţiei Române de Fotbal, de unde au ridicat mai multe documente şi l-au luat la puricat pe Gheorghe Constantin - preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA). Patru „fluieraşi” - „centralii” Tiberiu Lajos şi Aurelian Bogaciu, „asistenţii” Marcel Savaniu şi Cristian Nica - sunt bănuiţi că au luat bani de la Penescu pentru a ajuta formaţia din Trivale la diferite jocuri de campionat.

În malaxor au mai intrat Marcel Lică, în calitate de vicepreşedinte la CCA, şi Mihăiţă Ianovschi, arbitru în lotul „B” şi antrenor la centrul de copii şi juniori de la FC Argeş. Acesta din urmă este nepotul lui Leonte Ianovschi (cel care l-a descoperit pe marele Nicolae Dobrin) şi fiul lui Mihai Ianovschi (şlefuitorul lui Adi Mutu).

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru Mihăiţă Ianovschi, conform probelor din dosar, Penescu ar fi „cotizat” cu sume importante, pentru ca arbitrul să urce pe scară profesională. 54.000 de euro şi 292.000 de lei

Epicentrul seismului s-a produs în casta arbitrilor, bănuită că stabileşte, în contul unor sume importante de bani, rezultate ale anumitor partide. Deocamdată, au fost luate la puricat meciurile formaţiei FC Argeş, în timp ce „sforari” ca Gheorghe Ştefan - „Pinalti” (Ceahlăul), Gigi Becali (Steaua), Jean Pădureanu (Gloria Bistriţa) şi Cristi Borcea (Dinamo) n-au fost încă luaţi la întrebări de procurori.

  • Jocurile incriminate sunt Gloria Bistriţa - FC Argeş 2-0, FC Argeş - Universitatea Craiova 1-1, FC Argeş - FC Braşov 1-0, FC Braşov - FC Argeş 1-0 şi CS Otopeni - FC Argeş 1-2, toate disputate în acest sezon al Ligii I. Conform anchetatorilor, suma totală oferită de Cornel Penescu este de 54.000 de euro şi 292.000 de lei.

A fost audiat şi directorul supermarketului PIC!

Percheziţiile au continuat, în paralel, la sediul clubului FC Argeş şi la magazinele lui Cornel Penescu. Oficialii clubului FC Argeş resping acuzaţiile aduse de procurorii DNA, fondate pe stenogramele convorbirilor telefonice pe care Penescu le-ar fi avut cu mai mulţi arbitri şi oficiali ai cluburilor bănuite de blat cu FC Argeş.

Alături de Penescu, la audierile de ieri au mai fost chemaţi Cristian Libertatu, fost şef la OPC Argeş, şi Liviu Făcăleaţă, directorul hipermarketului PIC, numele acestora apărând în mai multe convorbiri interceptate de serviciile speciale.

Suporterii grupării FC Argeş sunt îngrijoraţi pentru soarta echipei favorite. Dacă Penescu va fi găsit vinovat de blat, echipa piteşteană ar putea fi pedepsită drastic. Regulamentele în vigoare prevăd retrogradarea for ma ţiilor pentru fapte de corupţie.

„Sperăm doar să nu retrogradăm, pentru că ar fi păcat de munca depusă de jucători şi de antrenorul Ionuţ Badea”, ne-a declarat ieri unul dintre fanii echipei „albviolete” adunaţi în faţa clubului din Trivale, la puţin timp după arestarea lui Penescu.

PORTRET Cornel Penescu, cel mai bogat argeşean

Fraţii Cornel şi Ilie Penescu au o avere estimată la 300 de milioane de dolari, fiind consideraţi cei mai avuţi locuitori din Piteşti. În 1990, aceştia deţineau doar o dugheană în piaţa centrală din Piteşti, unde vindeau răcoritoare, dulciuri şi blugi. Activitatea lor a prosperat şi, la finele anilor ’90, PIC, firma celor doi fraţi Penescu, deţinea mai multe linii de ambalare a zahărului, a uleiului şi a orezului. În câţiva ani, de la această afacere, Cornel Penescu, mai vizibil în mass-media decât fratele său, s-a ales cu porecla „Regele zahărului”, dat fiind faptul că produsele pe care le ambala şi le comercializa sub sigla PIC ajun se seră la o cotă de piaţă foarte ridicată.

În anul 2004, Penescu a deschis, la Piteşti, primul hipermarket cu capital integral românesc, numit tot PIC. În următorii ani, Penescu a inaugurat alte patru magazine cu acelaşi profil în oraşele Craiova, Brăila, Oradea şi Călăraşi. Pe lângă lanţul de hipermarketuri, Cornel Penescu mai deţine o firmă de taximetrie, una de construcţii şi un trust media. Cornel Penescu are conexiuni în lumea afacerilor, dar şi în politică. El este foarte bun prieten cu Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi cu Tudor Pendiuc, primarul oraşului, ambii membri ai PSD.

SE UMFLĂ SCANDALUL Mircea Sandu: „Vor fi arestări şi în lumea caselor de pariuri” La FRF a fost ieri forfotă mare. Agitaţia a început dis-de-dimineaţă. În jurul orei 6.30, procurorii au descins la „Casa Fotbalului”, având asupra lor un mandat de per cheziţie. La sediul federaţiei se afla la acea oră doar portarul, iar primul pas făcut de anchetatori a fost să sigileze biroul lui Gheorghe Constantin. Chemat de urgenţă de-acasă, Mircea Sandu a sosit într-un suflet la FRF, în jurul orei 7.45.

La uşă îl aşteptau procurorii DNA. Vizibil speriat, Naşul l-a chemat de urgenţă la serviciu pe Gheorghe Constantin - „Vâlcea” şi s-a grăbit să pună la dispoziţia anchetatorilor 250 de pagini de documente cuprinzând rapoarte de arbitraj şi liste cu componenţa arbitrilor. Audierile lui „Vâlcea”, bănuit că a distribuit cu temă anumiţi „fluieraşi” la unele jocurile ale Argeşului, au continuat până dupăamiază la sediul FRF, într-un birou de la etajul unu. Apoi, preşedintele CCA a fost urcat în duba poliţiei şi dus la Piteşti. „Acte de corupţie fac ăştia care apar la televizor”

Sandu a şocat cu declaraţiile oferite ieri: „Mă aşteptam de mai mult timp la acest lucru! Am spus că vor fi arestări. De ani buni m-am referit că ar putea avea loc arestări. S-a început în Italia, Polonia, Serbia şi situaţia s-a mutat spre Est... Acte de corupţie au făcut ăştia care apar la televizor şi care sar şi muşcă de gât arbitrii! Se pare că au apărut şi la noi acţiuni care nu sunt legale. Şi asupra celorlalţi preşedinţi de comisii ale arbitrilor au existat în trecut astfel de bănuieli”, a declarat ieri Mircea Sandu. A fost măsluit meciul FC Braşov - Gloria Buzău?

„Cred că scandalul se va muta la casele de pariuri. Vor fi arestări şi în acest domeniu. Mi-au ajuns la urechi infor maţii că un meci din această etapă se va termina la minimum trei goluri diferenţă”, a dezvăluit Mircea Sandu. Naşul a făcut referire, fără s-o spună răspicat, la meciul FC Braşov - Gloria Buzău 4-0. Oficialul nu vede însă nicio incompatibilitate cu faptul că federaţia are semnat un contract cu o anumită casă de pariuri. TUŞIER Marcel Savaniu e „stupefiat”

  • Marcel Savaniu (45 de ani) a fost central în prima parte a carierei, dar a devenit asistent în 1998, după cel mai mare scandal din cariera sa. Savaniu a făcut praf meciul FCM Bacău - Rapid, din sezonul 1997-1998, când le-a refuzat giuleştenilor două penalty-uri, iar gazdelor le-a oferit gratuit o lovitură de pedeapsă.
  • Din 2001 este pe lista FIFA. „Sunt stupefiat, nu-mi explic cum am ajuns pe această listă. Nimeni nu mi-a spus oficial că voi fi anchetat. N-am vorbit niciodată cu Penescu”, s-a apărat Savaniu.

CENTRAL

Gafeurul Aurelian Bogaciu

  • Aurelian Bogaciu (27 de ani) este sprijinit din umbră de Dan Petrescu „Fibră”. El a gafat meci de meci, dar este pe lista FIFA din 2008. „Cred că Bogaciu ascultă unele «sfaturi» de la persoane din FRF şi de aceea nu păţeşte nimic”, spunea, nu demult, Ion Crăciunescu.

„Îmi făceam geanta pentru meciul de mâine (n.r. - Mureşul Deva - FCM Târgu Mureş), când am aflat de la televizor că sunt reţinut. Nu sunt reţinut. Nu am fost contactat de niciun patron pentru a mi se propune vreun aranjament”, a declarat Bogaciu.

CENTRAL

„Dinamovistul” Tiberiu Lajos

  • Tiberiu Lajos (41 de ani) are imaginea unui arbitru de „casă” pentru Dinamo. Ultima reprezentaţie de groază în favoarea „câinilor” a avut loc chiar în această primăvară, la partida Gaz Metan Mediaş - Dinamo (1-1). El le-a refuzat gazdelor două penalty- uri şi i-a iertat de eliminare pe dinamoviştii Malick şi Izvoranu. A fost retrogradat în ligile inferioare.

„La meciul CS Otopeni - FC Argeş, din tur, ţin minte că n-au fost probleme şi m-au felicitat conducătorii ambelor echipe”, a precizat Lajos.

TUŞIER

„Stelistul” Cristi Nica Asistentul ploieştean Cristi Nica (41 de ani) e pe lista FIFA din 2004. Ca şi Savaniu, a început ca „central”, dar a retrogradat la tuşă. El îl are ca „bodyguard” pe Valentin Alexandru, vicepreşedintele LPF şi, de fiecare dată când e nevoie, flutură steagul „roşu-albastru” pentru Steaua. „Sunt consternat. E o acuzaţie gravă, dar eu n-am fost înştiinţat. Sunt liber. Cred că e o confuzie. Ultima dată am arbitrat Argeşul acum doi ani. O să-i dau în judecată pe cei care-mi terfelesc numele”, a spus Nica.

AMINTIRE

„Uită-te, Românie, ca să vezi hoţie!”

Cornel Penescu este cercetat pentru mită, deşi, de-a lungul vremii, a pozat într-o victimă a „fluieraşilor”. „Uită-te, Românie, ca să vezi hoţie!”, striga Penescu înaintea unui meci cu Dinamo şi se arăta dispus să facă greva foamei pentru „dreptate”. „Pe mine mă fură toţi, eu nu pot să fur pe nimeni, că sunt intrat recent în fotbal”, mai spunea piteşteanul. „De când sunt în fotbal, Steaua m-a bătut numai cu arbitrii. Să-i moară oile lui Gigi Becali dacă mă fură!”, a strigat acesta înainte de jocul cu „roş-albaştrii”. DECLARAŢII

„În Polonia s-au întâmplat multe, au fost mulţi oameni din fotbal reţinuţi. Au retrogradat multe echipe, iar unele au fost desfiinţate. Acum rămâne de văzut ce va fi şi în fotbalul românesc.” Dan Petrescu, antrenor la Unirea Urziceni „Lozul cel mare e în altă parte, la conducătorii care se bat pentru Liga Campionilor, acolo de unde vin milioanele de euro, nu la Penescu. Cei mai mari vinovaţi sunt cei care acceptă mita.” Adrian Porumboiu, patron FC Vaslui „Penescu e amicul meu şi nu mă aşteptam să dea bani ca să fiu furat. Pentru că am contestat arbitrii după acel meci, eu am luat amendă de trei miliarde. Eu am strigat mereu că arbitrii fură.” Adrian Mititelu, patron Universitatea Craiova „Am fost şi eu înştiinţat de către DNA despre o acţiu ne, am înţeles că se face un control la s ediul clubului FC Argeş. Eu sunt deschis oricărei acţiuni. Sănătate la toată lumea!” Cornel Penescu, patron FC Argeş (ieri-dimineaţă, pentru Realitatea TV) „Dacă sunt astfel de lucruri în campionatul românesc, în seamnă că avem un fotbal bolnav. Foarte bolnav. ” Dorinel Munteanu, fost antrenor la FC Argeş