Notele luate la şcoală fac din nou victime: un absolvent al Colegiul Naţional "Decebal", din Deva, s-a spânzurat în curtea casei după ce a picat examenul din cauza notei de la chimie, deşi celelalte note au fost de 9,00 şi 10,00. Panfil Botezan terminase unul dintre cele mai apreciate licee din judeţul Hunedoara, cu media 8.00, dar a picat proba de chimie şi, potrivit anchetatorilor, nu ar fi putut trece peste acest lucru. Urmarea: părinţii l-au găsit atârnând de un copac din curtea casei.
Celelalte note: 9,00 şi 10,00 Panfil a absolvit, potrivit celor care-l cunoşteau, clasa de biologie-chimie însă la proba de chimie nu a reuşit să obţină o notă peste media de promovare. Potrivit unor reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, citaţi de Mediafax, după primele probe ale Bacalaureatului, băiatul a luat nota 9 la examenul oral de limba română, 10 la examenul oral de limba engleză şi 10 la educaţie fizică.
Când sau afişat rezultatele, tânărul a aflat că la proba de chimie a primit 3,4 şi a fost declarat respins. Băiatul a depus contestaţie, însă în urma recorectării lucrării nota la chimie a scăzut la 2,7. Tânărul provine dintr-o familie de intelectuali, părinţii lucrează în domeniul de proiectare/arhitectură.
Potrivit anchetatorilor, aceştia ar fi pus presiune asupra băiatului şi i-ar fi reproşat că nu a luat Bacalaureatul. „Probabil aveau planuri pentru facultate. Se pare că acest lucru i l-au reproşat părinţii, iar copilul nu a suportat“, afirmă surse din rândul anchetatorilor. Subinspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IJP Hunedoara, ne-a declarat că tânărul nu a lăsat niciun bilet, iar în urma anchetei nu au existat elemente care să ducă la ipoteza comiterii vreunei crime. „Corpul victimei a fost depus la morga spitalului din Deva, în vederea efectuării autopsiei“, a precizat Niţu. PĂREREA SPECIALISTULUI Părinţii trebuie să le arate copiilor susţinere Cazurile nefericite de acest gen sunt destul de frecvente, constată psihologul Laura Mateescu, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti. Specialistul crede că nu avem de-a face cu o vină identificabilă, neapărat. Cel mai important ar fi ca părinţii să le arate copiilor lor susţinere necondiţionată, astfel încât, indiferent de eşecurile prin care trec, tinerii să întrevadă oricând o soluţie salvatoare.
„În fond, este mai important şi pentru un părinte, şi pentru un profesor să ai un copil sănătos din punct de vedere fizic şi mintal, decât un copil cu diplomă“, spune Mateescu. Orice tânăr ar trebui să ştie că cei dragi sunt aproape. (Mariana Marin)