Evenimentul Zilei > Politica > S-a SEMNAT TRATATUL de la Roma! Iohannis a acceptat termenii impuși de UE
S-a SEMNAT TRATATUL de la Roma! Iohannis a acceptat termenii impuși de UE

S-a SEMNAT TRATATUL de la Roma! Iohannis a acceptat termenii impuși de UE

Întîlnirea de la Roma între liderii statelor UE a consemnat reînnoirea angajamentului european printr-o declarație solemnă, informează AFP.

După 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al Uniunii în Orașul Etern, fiecare dintre cei 27 de șefi de stat, printre care și Klaus Iohannis, au semnat “Declarația de la Roma” în Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din Piața Capitoliului. În același loc fusese semnat și primul tratat, la 25 martie 1957.

 

În prezent, într-un moment tensionat pentru soarta UE, liderii prezenți s-au angajat să facă Uniunea Europeană “mai puternică și mai rezistentă” printr-o “și mai mare unitate și solidaritate”.

 

"Vom acţiona împreună, în ritmuri şi cu intensitate diferite acolo unde este necesar", afirmă liderii europeni, adăugând că membrii UE vor continua să adere la tratate şi să poată să se alăture eforturilor pentru o cooperare mai strânsă mai târziu.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a semnat "Declaraţia de la Roma" cu stiloul original – "aceeaşi peniţă", a subliniat el – folosit de reprezentantul Luxemburgului în urmă cu 60 de ani.

"Uniunea după Roma trebuie să fie, mai mult decât înainte, o Uniune a aceloraşi principii, o Uniune cu o suveranitate externă, o Uniune de unitate politică", a pledat Tusk în momentul când Marea Britanie se pregăteşte să divorţeze de partenerii ei.

Polonia, care a ameninţat să nu semneze Declaraţia de la Roma din cauza dezacordului asupra conceptului Europei "cu mai multe viteze", a aprobat în cele din urmă documentul fără modificări, notează France Presse,