S-a schimbat Codul Rutier. Sancțiuni mai dure pentru cei care au permise de conducere emise de alte țări

S-a schimbat Codul Rutier. Sancțiuni mai dure pentru cei care au permise de conducere emise de alte țări Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Codul Rutier a fost modificat printr-o Hotărâre de Guvern. Șoferii care au permise de conducere emise de alte țări, pot să primească interdicție de a mai conduce pe teritoriul României, dacă aceștia au comis infracțiuni.

Prin HG 130/2023, Guvernul a modificat Codul Rutier și a dispus impunerea unor măsuri noi, care nu erau prevăzute până acum.

De exemplu, un șofer care deține un permis de conducere emis de o autoritate străină va putea primi interdicție de a conduce în România, pentru o perioadă de maxim un an de zile.

Ca această interdicție să poate fi aplicată este necesar că persoana în cauză să fi suferit o condamnare penală, dispusă de o instanță de judecătorească, ca urmare a comiterii unei infracțiuni la regimul rutier, precum ucidere din culpă, conducere sub influența băuturilor alcoolice, etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

”În cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an se dispune de către șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă”, se arată în HG 130/2023.

Șeful Poliției primește noi atribuții în Codul Rutier

Noile reglementări se mai referă la faptul că șeful Poliției Rutiere este obligat să emită dispoziția de interdicție, la data la care a luat la cunoștință. Mai exact, instanțele de judecată trebuie să trimită o copie după sentința de condamnare la Poliția Rutieră, iar șeful acestei instituții este obligat să emită această decizie de interdicție.

”Dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României se emite de către șeful serviciului poliției rutiere ... la data la care a luat cunoștință de hotărârea judecătorească rămasă definitivă. Din perioada prevăzută ..., în executarea acesteia, se deduce perioada cuprinsă între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și momentul emiterii dispoziției privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României calculată pe zile pline. Perioada de un an prevăzută la ..., se calculează pe zile pline. Ziua în care începe executarea interdicției și ziua în care încetează se socotesc în durata executării”, se mai arată în documentul emis de Guvern.

De asemenea, Poliția Rutieră este obligată să trimită o copie după decizia de interdicție, la instituția de profil din țara care a emis permisul de conducere.

Polițiștii de frontieră pot face verificări

Prin HG 137/2023, Guvernul României a modificat Codul Rutier, în sensul în care și polițiștii de frontieră pot face verificări în baza de date cu șoferii din România, unde figurează și abaterile comise de aceștia.

”În exercitarea atribuției prevăzute ..., polițiștii de frontieră pot efectua verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, ori tramvaie”, se mai arată în HG 137/2023.