S-A MODIFICAT! Doctorii te pot lăsa fără permis de conducere

Codul Rutier a fost modificat după Crăciun, fiind introdusă obligativitatea medicilor de a trimite la control o persoană care are o afecţiune ce nu permite deţinerea unui permis auto

Dacă şoferul nu face controlul medical recomandat, medicul va informa Poliţia Rutieră, iar şoferul în cauză va rămâne fără permis. Legea prin care a fost modificat Codul Rutier prevede şi amenzi pentru medicii şi clinicile care nu vor respecta obligaţiile legale. Preşedintele Iohannis a promulgat, pe 27 decembrie, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Această lege aduce modificări numai în ceea ce priveşte conducătorii de autovehicule, mai exact pe cei care suferă de unele afecţiuni medicale.

„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătăţii emis conform alin. (2), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată“, prevede acum Codul Rutier.

Şoferii și cele trei variante

Codul Rutier recent modificat prevede trei situaţii în care se vor regăsi şoferii trimişi de orice medic la control. În prima situaţie, şoferul se prezintă la examinare şi se constată că este apt să conducă în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimiţător, în maximum 15 zile, rezultatul examinării.

În scenariul al doilea, medicii constată că şoferul este inapt să mai conducă. În această situaţie, clinica este obligată să informeze Poliţia Rutieră în maximum 24 de ore, care va retrage permisul şoferului până când acesta îşi va trata afecţiunea respectivă, iar în urma unei noi examinări medicale, se constată că este apt să urce din nou la volan.

În cea de-a treia variană, dacă în termen de 30 de zile de la data emiterii biletului de trimitere medicul trimiţător nu este înştiinţat asupra rezultatului exeaminării, acesta este obligat să anunţe Poliţia Rutieră, care va retrage permisul persoanei în cauză.

Persoana care posedă permis de conducere, declarată inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt de către Poliţia Rutieră. În termen de maximum trei zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul Poliţiei Rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor.

De asemenea, Codul Rutier prevede şi sancţiuni pentru medicii sau unităţile medicale care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale. Astfel, medicii pot fi sancţionaţi cu amendă între 9 şi 20 de puncte, iar unităţile medicale cu amendă între 21 şi 100 de puncte.