Spania a părăsit în faza „optimilor” Campionatul European din Franța. Ibericii dăduseră semne de slăbiciune în meciul din faza grupelor disputat și pierdut contra Croației (scor 1-2), iar confirmarea a venit în partida cu Italia.

Oamenii lui Vicente del Bosque au părut resemnați în multe momente și au fost învinși de „Squadra Azzurra”, scor 0-2. Eliminarea spaniolilor consemnează și încheierea unui deceniu fabulos pentru fotbalul iberic. Pe 15 noiembrie 2006, România învingea „Furia Roja”, scor 1-0, într-o confruntare amicală disputată la Cadiz. După acea partidă, Spania avea să înceapă o serie formidabilă de succese. Mai întâi, echipa antrenată de Luis Aragones a devenit campioana Europei, la turneul din 2008, găzduit de Austria și Elveția. În finală, „roș-galbenii” au învins Germania, scor 1-0.

Au cucerit lumea în Africa de Sud

Doi ani mai târziu, sub comanda lui Vicente del Bosque, Spania câștiga, în Africa de Sud, primul titlu mondial din istorie (scor 1-0 cu Olanda). Până atunci, doar Germania Federală mai reușise o asemenea „dublă” – european – mondial – în 1972 și 1974. Dar ibericii nu s-au oprit aici și au mers până la capăt și la CE din 2012, din Ucraina și Polonia.

A fost un triumf incontestabil, după un 4-0 în fața Italiei, în finală. Toate aceste mari succese au avut la bază tiki-taka, jocul prelungit de pase, cu care a scris istorie și FC Barcelona. Semnele de îndoială au apărut în urmă cu doi ani. La Mondialul din Brazilia, spaniolii nu au trecut de grupe! Acum, câștigătoarea ultimelor două ediții ale CE s-a poticnit în „optimi”. Consecința firească, Vicente del Bosque a demisionat.